Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic i comença, com tots els altres mesos, amb l’aparició del creixent lunar després de la lluna nova. La visió del creixent és, doncs, el que marca l’inici del mes. Pel fet de tractar-se d’un calendari lunar, l’inici dels mesos no sempre coincideix amb el dels mesos del calendari solar i, a més, cada any l’inici dels mesos lunars s’avança aproximadament deu dies respecte al calendari solar. Això explica per què el mes del Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any.
És durant el mes del Ramadà que les persones musulmans compleixen el quart pilar de l’islam, que és el dejuni o abstinència de tot menjar, beure o relació sexual (sawm) des de l’alba fins a la posta de sol. Les condicions més rellevants per portar a terme aquest dejuni, prescrit com a acte voluntari, són ser musulmà, haver assolit la majoria d’edat i trobar-se en bon estat de salut. En cas de viatge, malaltia o altres complicacions, la persona en queda exempta i es poden recuperar els dies que no s’hagi fet dejuni més endavant.
Les persones musulmanes es lleven abans de la sortida del sol per fer l’esmorzar abans d’iniciar el dejuni (suhûr) i fan la ruptura del dejuni (iftâr) després de la posta de sol. Com que l’Alcorà es va començar a revelar en una nit del Ramadà (laylat al-qadr), els musulmans i musulmanes l’acostumen a llegir més sovint durant aquest mes. Durant el mes del Ramadà, l’oració de la nit sol anar seguida d’una oració optativa (tarâwih), que té lloc a la mesquita, en la qual cada nit es va llegint una part de l’Alcorà fins que es completa. Cal recordar que és precisament durant el mes del Ramadà que el profeta Muhammad va rebre la primera revelació, i és durant aquest mes que va néixer l’islam.
El mes del dejuni té un alt component eminentment social i comunitari a la nostra ciutat, que el converteix en quelcom més que una pràctica individual. Durant el mes del Ramadà preval l’aspecte relacional i familiar, que adquireix una rellevància destacada: és un període de socialització. És un període singular en el qual es pot observar com s’expressen diverses maneres d’entendre el que suposa ser musulmà en un context no musulmà. Un temps en el qual es pot observar com les persones recuperen (segons cada context) les referències socials, culturals i religioses d’origen. El Ramadà té, doncs, una dimensió doctrinal, una dimensió social i una dimensió relacional.
Les activitats organitzades al districte de Sant Andreu per les comunitats musulmanes, amb la col·laboració de diferents serveis i entitats són:
Repartiment d’àpats Comunitat Islàmica Amics de la Mesquita de la Pau
Data: Durant tot el mes del Ramadà
Horari: A partir de les 17:00h
Lloc de repartiment: Vinya Llarga, 11-13, Trinitat Vella
Trencar el dejuni en Comunitat
Ass. Cultural dels Musulmans Africans de Barcelona
Data: Durant tot el mes del Ramadà
Horari: A partir de la posada del sol
Lloc: Pare Pérez del Pulgar 26, Trinitat Vella
Taula rodona:
Com es fa el dejuni durant el Ramadà?
Data: Dimarts 14 de març de 2024
Horari: De 17.00 a 18.30 h
Lloc: Centre Cívic Trinitat Vella (Foradada, 36)
Portes obertes de l’oratori Comunitat Islàmica Amics de la Mesquita de la Pau
Data: Durant tot el mes del Ramadà
Horari: A partir de les 17.30 h
Portes obertes de l’oratori
Ass. Cultural dels Musulmans Africans de Barcelona
Data: Divendres 22 de març de 2024
Horari: De 18:30h a 20:00 h
Portes obertes de l’oratori Centre Islàmic Barcelona
Data: Durant tot el mes del Ramadà
Horari: A partir de les 17.30 h
Iftar popular
Data: 6 d’abril de 2024
Horari: De 18:30 h a 22:00 h
Lloc: Llosa del metro Trinitat Vella
Per a més informació contacteu amb el Servei d’Interculturalitat del districte de Sant Andreu:
Correu electrònic: santandreuintercultural@bcn.cat
Tel: 674 329 679/ 674 329676
Instagram: @servei_interculturalitat_sa
Des del Servei d’Interculturalitat de Sant Andreu desitgem un bon inici de Ramadà a tot el nostre veïnat musulmà!