Amb un pressupost de 24,4 milions d’euros fins al final de mandat, es tracta d’una mesura que es vincula amb la majoria dels principis del pla, però des de la perspectiva del territori i la proximitat. Subirats ha manifestat que “assenta les bases estratègiques i materials per al reconeixement dels drets culturals des de la perspectiva més ciutadana, a partir de l’impuls rellevant de la participació cultural i el desplegament de programes que facilitin l’accés a la cultura sense discriminacions d’origen, gènere o classe”. La mesura de govern agrupa diferents línies d’actuació i programes impulsats per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i altres dependències municipals, així com d’un gran nombre de col·lectius i entitats. Totes comparteixen els objectius de potenciar la cultura als barris i la vinculació amb l’acció comunitària.
Les accions en l’àmbit de cultura als barris, de cultura comunitària i de reforç dels equipaments de proximitat són impulsades per l’ICUB mitjançant la Direcció de Ciutat Educadora i Cultura als Barris i la Direcció de Programes Culturals, a través del programa Cultura Viva. Estan en constant relació i són agents implicats en aquesta línia de treball els districtes, el Pla de barris de Barcelona, la Xarxa de Centres Cívics i la Direcció d’Acció Comunitària. Les línies d’acció d’aquesta primera mesura es concreten en plans i programes que ja estan en marxa o en via d’execució.
El pla Fem Cultura té nou mesures de govern i 100 accions específiques, i representa una estratègia per situar els drets culturals com a dret fonamental de primer ordre per reforçar la vida democràtica de la ciutat i incorporar el teixit cultural i el conjunt d’àrees municipals en el disseny i la implementació de les polítiques culturals locals.