Els ocells formen part de la nostra biodiversitat urbana. A Barcelona hi viuen tota mena d’aus adaptades als diferents hàbitats que la ciutat ofereix (parcs i jardins, espais urbanitzats, medis aquàtics…); cada ambient acull diferents espècies i la diversitat d’ambients que tenim juga a favor de la riquesa de l’avifauna.
Les nostres veïnes, les aus, utilitzen l’espai urbà de diferent manera, en funció dels seus requeriments tròfics, d’aixopluc i reproductors. A més aquestes necessitats són canviants depenent de l’època de reproducció o a l’hivern. Segons això, a Barcelona podem trobar tres grans tipus d’ocells:
- Els ocells sedentaris: passen tot l’any i tota la seva vida a la ciutat, com els coloms, els pardals, les cotorres i els gavians.
- Els ocells hivernants: aquells que ens visiten a l’hivern, com la cotxa fumada, i el mosquiter comú.
- Els ocells estivals: aquells que venen cada primavera i marxen en acabar l’estiu com les orenetes i els falciots.
De les múltiples funcions ecològiques que duen a terme les aus dins dels ecosistemes, una de les més destacables i importants en el context d’emergència climàtica actual, és la seva funció bioindicadora. L’anàlisi en els canvis poblacionals de les comunitats d’ocells ens permeten mostrar, de forma sintètica, la qualitat d’un determinat hàbitat o la resposta dels organismes a determinats processos de canvi global, com ara el canvi climàtic.
De la necessitat de conservar i protegir les comunitats d’ocells en els nostres espais urbans, i aprofitant que un dels fenòmens naturals que anuncien la tardor és el pas dels ocells migratoris, a l’octubre es celebra el Dia Mundial dels Ocells. Una campanya de sensibilització sobre els ocells que s’organitza internacionalment.
Des de l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu ens sumem a la campanya amb una activitat d’allò més musical. El 5 d’octubre a les 17:00 us esperem a petits (a partir de 10 anys) i grans, al Centre Cívic de La Sagrera “La Barraca”, per aprendre a diferenciar, descriure i dibuixar els cants dels ocells que podem trobar a la ciutat, de la mà de Pere Alzina.
Per inscriure’s a l’activitat aneu al següent enllaç. Per saber més sobre aus, o més informació del taller, podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a través del nostre correu (santandreuambiental@bcn.cat) o telèfon ( 650 97 61 71 ).