Fabra i Coats: Fàbrica de Creació participa al Tradicionàrius 2025

13/01/2025 - 12:34

Tradicionàrius i Fabra i Coats: Fàbrica de Creació s’uneixen per portar a Barcelona “Trad Fabra i Coats”, dues sessions que tindran la música d’arrel italiana com a protagonista i que formaran part de la 38a edició del Tradicionàrius. La primera cita serà dijous 3 d’abril a la Fabra, i comptarà amb Suonno d’Ajere, Sangennarobar, Andrea Siena i Sergio Grispello. El dia següent el concert serà a l’Auditori Jordi Fàbregas del CAT, amb Ra di Spina i Maria Mazzotta (a la imatge).

Els dies previs a les actuacions, els artistes assajaran als espais de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. La proposta sorgeix de la llarga relació de la Fabra amb el festival Napoli World, i té el suport de l’Istituto Italiano di Cultura di Barcellona.

 

Viatge musical a Nàpols

La sessió del 3 d’abril començarà a les 20.30 h i inclourà un concert del grup Suonno d’Ajere i una sessió de ball amb Sangennarobar i el coreògraf Andrea Siena. A més, en el decurs de la vetllada es podrà gaudir d’una proposta gastronòmica napolitana a càrrec del cuiner i fotògraf Sergio Grispello.

Suonno d’Ajere, trio de veu, mandolina i guitarra, proposa un viatge calidoscòpic a través de la història musical de Nàpols, des del segle XIX fins als nostres dies, des del jazz a la música pop, des de la música popular a la clàssica. DJ Sangennarobar és un matemàtic que suma worlbeat i folk italià, i portarà a la pista al públic que podrà aprendre a ballar la tarantella de la mà del coreògraf Andrea Siena.

 

Ra di Spina i Maria Mazzotta

Pel que fa a la vetllada del 4 d’abril, amb inici també a les 20.30 h, pujaran a l’escenari Ra di Spina, formació que fusiona les arrels ètniques amb la música folk del sud d’Itàlia, i la cantant Maria Mazzotta, amb un projecte artístic que mescla les característiques vocals de la seva zona amb les de diverses cultures.

Ra di Spina són arrels sonores connectades al cor de la música popular del sud d’Itàlia, que es troben amb els sons de la modernitat entre loops, guitarres i electrònica. Veus reals entrellaçades en una polifonia atemporal en una col·lisió continua amb allò popular i contemporani. Maria Mazzota presentarà Onde, una història sobre el canvi continu en el qual el mar ressona arreu, des de la calma i el moviment suau de les onades fins a la transformació del mar en sisme submarí que destrueix tot allò que té per davant. Un projecte amb un repertori a través de les onades que tant han inspirat a aquest trio de Lecce i Nàpols —la cantant s’acompanya de Cristiano Della Monica i Ernesto Nobili—, els quals han tingut el mar com a inspiració.

Per a més informació i entrades, cliqueu l’enllaç.

 

38 anys de música folk

La 38a edició del Festival Folk Internacional Tradicionàrius té lloc entre el 10 de gener i l’11 d’abril de 2025, i inclou 65 propostes musicals i 14 presentacions de discos i projectes a l’entorn de la música folk i tradicional del país i del Mediterrani. Enguany proposa “invertir el mapa de la Mediterrània amb la voluntat expressa de donar visibilitat als països del sud i lligar al mateix temps els corrents culturals i migratoris que en formen part”.