La remodelació del pati per fer-lo un espai més inclusiu, segur i amable va ser, durant els últims anys, una de les demandes principals de l’escola. Ara, dos anys i mig després, El Sagrer ha pogut estrenar aquest pati tan esperat; un pati que, a banda d’utilitzar-se durant les hores lectives, s’obre a les nits per a grups d’adults i es fa servir durant els casals d’estiu.
Gemma Sitjà, directora del centre, es remunta al 2008, quan es va dur a terme un projecte participatiu en el qual va participar tota la comunitat educativa. Aquest procés tenia com a objectiu millorar les instal·lacions de la zona d’esbarjo. Tot i que en aquell moment es va fer una remodelació, el pati havia quedat antic i feia falta una actuació urgent. Aquell va ser el germen de tot plegat i ara se’n recullen els fruits.
El projecte de remodelació del pati es va preparar comptant amb tota la comunitat educativa: professorat, alumnat, famílies —a través de la coordinació i les diferents comissions de l’AFA—i monitoratge. Ha tingut un pressupost final de 193.000 euros —al districte de Sant Andreu li corresponen un total de 3 milions d’euros; el conjunt de la iniciativa té un pressupost de 30 milions d’euros—. La transformació del pati d’El Sagrer, que va començar al juliol i a conclòs aquest mes de novembre, va ser un dels projectes més votats; i tant la direcció del centre com la resta de la comunitat educativa han quedat molt satisfets amb el resultat.
“A banda de la remodelació, l’alumnat ha vist que s’ha aconseguit una cosa per la qual feia temps que lluitàvem. Des de l’equip directiu volem posar en relleu que ha estat un procés molt coral que ha sortit de l’Assemblea de delgats i delegades de classe i al qual després s’hi ha sumat tota la comunitat educativa”, explica la Gemma.
Una transformació molt esperada
La remodelació del pati ha tingut diferents eixos:
- Al pati-pista s’hi ha posat un armari per a emmagatzemar-hi jocs. Ara, l’alumnat està decidint quin tipus de jocs els agradaria tenir-h. “Volem fer una inversió en jocs alternatius. Estem decidint de manera col·lectiva i a través d’un procés democràtic quins són aquests jocs”, detalla la Gemma.
- S’ha remodelat l’àgora amb grades de fusta, plantes mediterrànies i gespa artificial.
- Als patis de sorra, s’ha arreglat el laberint i s’han tret els elements de ferro, ja que resultaven perillosos. Tot i que s’hi volia posar una caseta de fusta, no ha estat possible. Tampoc s’ha pogut reformar l’hort perquè s’ha hagut de fer una tasca de sanitització que corria més urgència.
- Als patis de P4 i P5 també s’han retirat tots els elements de ferro i de ciment i s’han col·locat estructures de fusta, com un pont, un petit tobogan, una caseta i uns cubs perquè l’alumnat hi pugui seure i interactuar.
- S’ha construït un boulder i s’han posat paviments de cautxú.
- Més fonts. S’han habilitat dos punts d’aigua més.
- Pati de P3: tot i que no hi havia prevista cap obra, al pati de P3 s’han posat uns armaris de fusta i unes jardineres per a plantar-hi plantes aromàtiques. “Tot i que no s’havia demanat, va ser una proposta de l’equip d’arquitectes. En un futur, es poden substituir aquestes plantes aromàtiques per plantes enfiladores i proporcionar un refugi climàtic”, explica la Gemma.
- S’han incorporat pintades de jocs a terra i jocs simbòlics.
- S’ha construït una nova pista multiesportiva.
Tasques de manteniment
El projecte de remodelació, però, no acaba aquí. La Gemma comenta que ara comença una segona fase igual d’important: treballar amb l’alumnat del centre la importància del manteniment de les instal·lacions reformades. “Estem treballant amb l’alumnat com es juga en aquest nou pati, quines són les noves normes, quines tasques hem de fer entre tots i totes per mantenir-lo i com n’hem de tenir cura… De les plantes, de la gespa artificial, de les noves instal·lacions de fusta, etc. De cara al gener 2023, el pati es convertirà en un pati obert i l’equip docent de l’escola i les famílies esperem que se’n faci un ús adequat i que el manteniment sigui regular”.
Una inauguració de primera
El pati es va inaugurar de manera oficial el passat divendres 11 de novembre. Es va obrir a tota la comunitat educativa i al barri i es va celebrar amb una gran festa a la qual van assistir gairebé totes les famílies de l’escola. “Es van fer parlaments i els i les alumnes delegades van detallar tot el procés de remodelació del pati. Vam tenir actuacions de La Tresca i la Verdesca, també va venir l’alcaldessa de Barcelona amb altres autoritats i vam tenir un taller de circ proporcionat per Patis Oberts. L’AFA va organitzar una xocolatada i també vam gaudir de l’actuació dels tabalaires de l’escola. Va ser un dia molt bonic, de compartir i de celebrar, amb un ambient molt festiu”, conclou la Gemma. Ara només toca cuidar-lo i gaudir-lo!