Josep Mª Aragay: "Fem una crida a la participació des dels cossos"

19/10/2020 - 14:16

Instal·lats a la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats des de fa dos anys, Basket Beat tenia previst el Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya per l’octubre del 2020. La covid-19 va provocar que aquesta trobada no es pogués realitzar i s'hagi traslladat al maig del 2021. Ara, el 30 d'octubre, s'organitza una jornada de preparació d'aquest Festival que també es vol convertir en una reivindicació dels espais col·lectius i comunitaris en un moment en que és difícil compartir els altres. Parlem amb Josep Maria Aragay, integrador social, educador social, músicoterapeuta i creador i responsable del projecte Basketbeat per conèixer més a fons el projecte, el FAACCC i la jornada del 30 d'octubre.

-Què és Basket Beat?

Basket Beat és un projecte educatiu i artístic que es  basa en la percussió realitzada, en aquest cas, utilitzant pilotes de bàsquet per generar el so. Tot plegat amb l’objectiu d’acompanyar a persones, especialment a aquelles amb menys oportunitats, per fomentar el pensament crític i promoure la trobada.  Treballem a través de quatre eixos que no són excloents i que estan relacionats: tallers socioeducatius, formacions i recerca,  l’orquestra de pilotes de Basket Beat i l’àrea de ‘team building’.

-Com treballeu aquest acompanyament i inclusió social des de Basket beat?

En primer lloc, la música ens coloca en un espai que contraposa amb el moment actual, ja que posa al centre i fa protagonistes els cossos, el grup, les emocions, el pensament crític i el present. En un segon nivell, l’experiència artística ens permet imaginar i aprendre noves maneres de fer les coses.

-Quin objectiu té la jornada de 30 d’octubre?

La voluntat és generar un espai de reflexió col·lectiva amb activitats que estimulin per pensar l’art de forma comunitària. La jornada està pensada, sobretot, per estudiants i professionals de la cultura i l’acció social, tot i que no està tancada a ningú. També es volen pensar alternatives perquè el món de les arts comunitàries es pugui sobreposar als entrebancs que està posant el coronavirus a programacions culturals, educatives i socials i reivindicar que el virus no ens afecta a tots igual.

-A quines activitats podrem participar?

Hi trobareu des de tallers, taules rodones i debats sobre les arts comunitàries a un espai de ràdio creativa informal i artística, la Radioestació Roda de  L’Altre Festival. També es vol recuperar la idea del pícnic com un espai bucòlic en el que compartir una estona sense presses. A més, també es generarà un espai informal en que totes aquelles persones que estem interessades en l’acció cultural compromesa, reivindicativa i de resistència podran compartir les seves experiències.

-Què entenem per arts comunitàries?

Son aquelles manifestacions artístiques sortides del col·lectiu, de l’espai públic, de la interacció… Són arts actives, polítiques, que intervenen en la configuració de l’imaginari però també de com es configuren les ciutats i les comunitats. Apleguen disciplines molt diverses i ens ajuden a créixer a nivell individual i a vertebrar-nos com a societat a nivell col·lectiu.

-Perquè s’ha de participar a la jornada del FAACCC del 30 d’octubre?

No podem definir exactament perquè s’ha de participar a la jornada del dia 30 però sí que podem fer  una crida a la reivindicació col·lectiva i a la participació presencial a un espai des dels cossos i no digital. Tot plegat, també és contra aquesta crisi que cada cop dóna més pes al distanciament.