Comunitats energètiques al pòdcast en directe “La Crida: diàlegs pel planeta”

02/07/2024 - 10:19

Testimonis d’experiències locals i participació oberta al públic  en una nova edició del pòdcast “La Crida” de la mà de l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu.

La transició ecosocial està a l’ordre del dia i el seu impuls va in crescendo. Existeixen, de fet, multitud d’iniciatives locals que ja treballen avui dia pel seu assoliment. Se’n volen donar a conèixer exemples palpables al pòdcast “La Crida: diàlegs pel planeta”, impulsat des de l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu, membre de la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB), i gravat en col·laboració amb Ràdio Trinijove i La Veïnal TV.

Una nova edició del pòdcast incidirà el dijous 11 de juliol en les anomenades comunitats energètiques, donant veu a les experiències de les comunitats energètiques del Bon Pastor i La Bordeta, així com a la iniciativa Moment Solar de l’Ajuntament de Barcelona.

En resposta al canvi climàtic, el sector de l’energia tendeix actualment cap a la reducció de les emissions, la descarbonització, la promoció de fonts d’energia renovables… amb la vista posada en la sostenibilitat. Segons dades de la Red Eléctrica Española, les fonts d’energia anomenades renovables (hidràulica, hidroeòlica, eòlica, solar fotovoltaica, solar tèrmica, altres renovables i residus renovables) van representar el 52,2% del total de la generació d’energia l’any 2023 a Espanya, en contraposició al 47,8% aportat per les energies no renovables (nuclear, carbó, cicle combinat…). L’energia eòlica va ser la primera generadora (23,5%), seguida per l’energia nuclear (20,3%). En definitiva, l’esforç per ampliar les instal·lacions d’energia renovables creix, i el vent i el sol són fonts d’energia cada vegada més aprofitades.

Enmig d’aquest panorama, pren força el concepte de comunitat energètica, un paraigües conceptual sota el qual es recullen diferents formes d’organització (col·lectius, cooperatives, associacions, societats mercantils…) per gestionar la producció i distribució de l’energia generada en instal·lacions autogestionades per la pròpia comunitat.

Què és realment una comunitat energètica? Com es pot i què implica participar-hi? En què consisteix i com es materialitza la transició energètica? Què està passant en aquest sentit a Barcelona? Són algunes de les preguntes que s’abordaran al pròxim pòdcast de “La Crida: diàlegs pel planeta” el dijous 11 de juliol a les 18 h a la plaça Robert Gerhard (davant del Centre Cívic de Bon Pastor. L’espai permet la participació del públic amb l’objectiu de crear debat: tothom és benvigut/uda. No cal inscripció prèvia.

Per a més informació, l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu està disponible tant per correu electrònic (santandreuambiental@bcn.cat) com per telèfon (699 90 23 59).