El Consorci de la Zona Franca (CZF) requerirà judicialment, a instàncies de la Junta de Compensació on hi és present l’Ajuntament de Barcelona, el desallotjament de la germandat Antiguos Caballeros Legionarios dels terrenys i l’edifici que ocupen en no abandonar les antigues Casernes de Sant Andreu i haver rebutjat una indemnització de 12.600 euros per tal de marxar, cosa que impedeix que el Districte de Sant Andreu pugui continuar amb la transformació de l’espai. L’any 2013 el Consorci de la Zona Franca (CZF) va signar un conveni amb les germandats de Sargentos Provisionales, Caballeros Mutilados i Antiguos Caballeros Legionarios per tal de cedir-los l’ús d’una parcel·la de 5.000 metres quadrats, a més del local de les antigues casernes de Sant Andreu que ja ocupaven. En el conveni s’explicitava que en qualsevol moment aquesta cessió podia finalitzar i ara la germandat no s’oposa a abandonar els terrenys però sí el local que és l’objecte del conflicte. El moviment veïnal, que no va ser consultat al respecte, va considerar injusta i inapropiada aquesta cessió, i des del 2016 es van activar les gestions des de l’Ajuntament per instar al CZF revertir aquest conveni.
Aquesta desocupació definitiva de l’espai permetrà avançar en la transformació de Casernes. En concret, el desenvolupament d’aquesta parcel·la implicarà la construcció d’habitatge privat i equipaments que es concretin, a desenvolupar per Adif i el CZF, respectivament, segons el procés participatiu recollit a la MPGM de 2006. Aquesta transformació se sumarà als més de 50M € invertits per l’Ajuntament a les antigues Casernes de Sant Andreu entre el mandat passat i l’actual, i que inclouen tres promocions d’habitatge públic de lloguer, una escola bressol municipal i l’Espai Jove Jaume Oller, a més de les urbanitzacions del Parc Antoni Santiburcio i la Rambla Marta Mata.
Una llarga reivindicació del Districte
El solar en qüestió va ser cedit pel CZF a l’Ajuntament, en acompliment dels convenis de reparcel·lació de Casernes l’any 2010. Aquesta cessió, d’acord amb la Llei d’Urbanisme, s’hauria d’haver fet amb els terrenys lliures d’edificis i ocupants, donat que l’Ajuntament n’ostenta únicament la propietat fiduciària, fet que implica que només té la finca en tutela, fins que la traspassi a l’administrador estatal d’infraestructures Adif, l’operador encarregat de desenvolupar-la, segons la MPGM de 2006.
El 2019, des de l’Ajuntament, es va requerir formalment a la Junta de Compensació, l’òrgan de gestió urbanística presidida pel CZF i que ha d’aprovar l’execució de l’enderroc de les construccions incompatibles amb el planejament i el desnonament dels seus ocupants, que lliurés a la corporació municipal la finca ocupada lliure de preexistències. Al llarg de 2019 es va tornar a instar en repetides ocasions al CZF per avançar en el procés i, després de la pandèmia, es van reprendre les negociacions, fruit de les quals les germandats de Sargentos Provisionales i de Caballeros Mutilados van acceptar la indemnització i van abandonar l’espai. Més endavant, l’Ajuntament va instar la Junta per iniciar tràmit judicial que permetés la desocupació definitiva del local per part de l’última entitat. El 21 de gener el CZF va enviar un burofax a la germandat per informar-los que tenien quinze dies hàbils per abandonar els terrenys i el local i acceptar la indemnització, proposta que han rebutjat.