La Nau Vila Besòs: projecte associatiu, formació i foment del teixit del territori

10/08/2021 - 09:36

La Nau Vila Besòs és un projecte impulsat pel Districte de Sant Andreu i Barcelona Activa per compartir i optimitzar els recursos de les més de 400 entitats del territori a les quals van adreçades les instal·lacions. Coneix aquesta iniciativa més a fons! 

La Nau Vila Besòs és un projecte impulsat per l’Ajuntament amb la col·laboració de Barcelona Activa, que sorgeix a causa de la necessitat del districte, que demanava un espai per deixar les eines i és adreçat a les prop de 400 entitats, associacions i grups socials de l’àmbit territorial del Districte de Sant Andreu. Es va iniciar el desembre del 2018, quan Andròmines, una organització que lluita contra l’exclusió i la protecció del medi ambient a partir de la formació, el treball i la creació d’espais i activitats que protegeixin el medi ambient i fomentin l’autonomia de les persones, guanyà la licitació.

Un dels objectius principals de l’equipament Nau Vila Besòs és fomentar l’economia col·laborativacrear sinergies entre les entitats del districte, compartir i optimitzar els recursos de les entitats. La idea principal del projecte és que les entitats sòcies puguin compartir eines (taules, cadires, neveres, equips de música, generadors elèctrics) i diversos coneixements per assolir un impacte de reutilització.

La nau ofereix un servei gratuït per les entitats no lucratives del Districte de Sant Andreu de Barcelona que poden fer-se sòcies omplint un formulari d’alta. Aquestes entitats poden utilitzar tots els espais de magatzem on guardar els estris que utilitzen eventualment i, també, es poden beneficiar dels materials en préstec i donació. Finalment, tenen un espai de treball, sense cap cost, perquè les entitats sòcies puguin elaborar treballs manuals, i també tenen un espai de reunió dedicat a les assemblees que organitzen.

La Nau Vila Besòs també participa d’un projecte amb la Zero Waste Room de l’Ajuntament i la Fira de Barcelona per reutilitzar material de diferents tipus de grans esdeveniments de la ciutat, com per exemple el Mobile World Congress, i així les entitats de Sant Andreu poden aprofitar aquest material i donar-li una segona vida.

A més, organitzen vint-i-quatre tallers anuals, seguint una programació trimestral, els quals dotze són adreçats a la ciutadania i la resta són dedicats a les mateixes entitats.  L’espai vol esdevenir un punt de trobada entre el teixit associatiu del Districte i també d’impuls a l’economia circular. En aquesta línia, és un espai per desenvolupar diferents tallers de reducció i eliminació de residusrecuperació d’objectes, upcycling amb diferents tipus de material, així com formacions i transmissió de coneixements.

Actualment ofereixen dos tallers on-line, per la situació actual de la Covid-19, tot i que s’espera que a partir del setembre els tallers siguin presencials:

01/07 Makeatuvida Recetario.net

Aprèn a compartir i experimenta amb materials de deixalla per fer nous elements de mobiliari.

12/07 – ASEM Catalunya – Solidaritat i Interculturalitat

Taller vivencial on escoltaran una experiència personal d’una família migrada en acollida.