L’educació, com a dret fonamental, no deixa de ser un dret en què s’emmirallen les desigualtats de classe i d’origen. Les societats i les capes poblacionals més empobrides (tant pel que fa a la renda per càpita com pel que fa als pressupostos institucionals) seran les més afectades per la manca d’oportunitats d’accés i consolidació educativa. En molts casos, aquesta espiral de precarietat acaba determinant els fluxos migratoris. Per tant, l’educació és un dret, però també un indicador.
I com a indicador ens permet analitzar i treballar sobre l’origen de les desigualtats que pateixen les societats en l’actual sistema econòmic. Per aquest motiu, la Tardor solidària d’enguany vol aprofundir en l’anàlisi dels fets que determinen que una persona o un grup de persones accedeixin a l’educació o no. Al llarg de la programació dels propers mesos, podrem seguir desenes d’activitats que ens donaran les claus sobre aquesta problemàtica global i ens ajudaran a millorar-ne la comprensió.
Com a exemple d’aquestes activitats, trobarem les propostes per sensibilitzar contra el tràfic de persones que tindran lloc al Centre Cívic la Sagrera, la reflexió entorna a l’art i l’educació a l’Espai Jove Garcilaso, el taller per donar eines per “salvar el planeta” o l’exposició sobre la revolució pedagògica de Ferrer i Guàrdia, que acull el Centre Cívic Can Clariana Cultural.
Us convidem a que participeu de les diferents propostes, aprenent de tota l’oferta dels equipaments de proximitat i fent de la reflexió col·lectiva una eina per assolir millores globals. Podeu consultar la programació sencera en l’arxiu adjunt.