La tardor solidària arrenca el 30 de setembre

19/09/2023 - 13:27

Enguany, ens convidarà a reflexionar sobre el dret a l’educació. Per a qualsevol societat, l’accés a l’alfabetització i l’aprenentatge és el punt de partida per al desenvolupament cultural i  socioeconòmic de tots els estrats de la població. A més, les polítiques públiques en aquest  àmbit també són fonamentals per combatre els discursos d’odi i, fins i tot, per revertir processos de violència.

L’educació, com a dret fonamental, no deixa de ser un dret en què s’emmirallen les desigualtats de classe i d’origen. Les societats i les capes poblacionals més empobrides (tant pel que fa a la renda per capita com pel que fa als pressupostos institucionals) seran les més afectades per la manca d’oportunitats d’accés i consolidació educativa. En molts casos, aquesta espiral de precarietat acaba determinant els fluxos migratoris. Per tant, l’educació és un dret, però també un indicador.

Una societat plenament alfabetitzada reflecteix l’assoliment de les polítiques de benestar,  entre que una societat amb deficiències educatives entre la població reflecteix la feblesa de l’Estat com a garant d’aquest mateix benestar. A partir d’aquí, la Tardor Solidària treballarà per
conscienciar sobre les múltiples realitats i afrontar les mesures que han estat o seran efectives per canviar les vulneracions en l’accés a aquest dret.

Inauguració el 30 de setembre

L’acte d’inauguració consistirà en una Xerrada i visita guiada de l’exposició «Más Retina: Educació, un dret fonamental». Es farà el dissabte 30 de setembre a les 12.00 h a la Torre de La Sagrera.

Actualment, vora 244 milions d’infants i de joves arreu del món romanen sense escolaritzar per raons diverses: econòmiques, socials, culturals, etc. El dret a l’educació, tal com es recull a la Declaració Universal de Drets Humans, s’ha d’impulsar per aconseguir el ple desenvolupament de la personalitat humana i l’enfortiment del respecte a les llibertats fonamentals.

El col·lectiu fotogràfic Más Retina ens acosta a tres contextos socials en què l’accés és molt difícil o, fins i tot, impossible: infants sirians refugiats al Líban, infants de la Kenya rural i infants excombatents de les FARC a Colòmbia, mitjançant una petita xerrada i una visita guiada de  l’exposició.

La trobada gaudirà d’iterpretació en llengua de signes i també hi haurà Servei d’Emissores de Freqüència modulada en préstec.