La Tardor Solidària proposa una mirada feminista sobre els conflictes armats

19/09/2024 - 17:06

Sota el lema de 'Conflictes armats, conseqüències i vivències', el cicle arrenca el proper 27 de setembre i s’allargarà durant els mesos d’octubre i novembre, amb una vintena d’activitats per a tots els públics.

La perspectiva de gènere serà molt present a l’edició 2024 de la Tardor Solidària, centrada en les guerres i les seves conseqüències. Mitjançant diverses de les activitats programades, el cicle abordarà la violència des d’una mirada feminista i a través de l’experiència de les dones.

La primera de les propostes tindrà lloc el 10 d’octubre i porta per títol “Els conflictes armats des d’una mirada feminista”. La investigadora de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona, María Villellas, condueix aquesta xerrada que analitza de quina manera els conflictes armats i la violència estan travessats per les desigualtats de gènere i com les dones i les nenes pateixen impactes i conseqüències específiques.

La mirada feminista és també l’eix sobre el qual es desenvolupen els dos actes de cloenda. El 9 de novembre, tindrà lloc la primera d’aquestes propostes. Es tracta de l’espectacle teatral “Contat per elles”, un homenatge a les dones que van patir la Guerra Civil, la postguerra i el franquisme. A partir d’entrevistes a testimoni reals i de fonts documentals, l’espectacle reflecteix l’experiència vital als refugis durant els bombardejos, les represàlies, les fosses comunes, l’exili, o les presons, posant el focus en la visió de gènere i des d’una mirada interseccional, que permet analitzar els diferents vessants de la desigualtat.

L’últim dels actes, i amb el qual es posarà el punt i final a la Tardor Solidària 2024, serà l’itinerari “Dones en guerra: Pioneres a la Segona República”, que es durà a terme el 16 de novembre al Centre Cívic Bon Pastor. L’activitat proposa una ruta per diferents espais de la ciutat, freqüentats per dones rellevants de l’àmbit cultural de la Guerra Civil i la II República com ara Teresa Pàmies, Mercè Rodoreda o Rosa Maria Arquimbau, entre d’altres. L’itinerari repassa també les trajectòries d’aquestes i altres dones pioneres que van deixar una empremta inesborrable a la Barcelona convulsa dels anys trenta.

Consulta la programació sencera al programa adjunt