La transformació de l’entorn de la presó de Trinitat Vella avança. La Comissió de Govern ha aprovat definitivament el projecte de reurbanització de la via de Bàrcino que, a més de la reforma d’11,2 hectàrees de superfície d’aquest carrer, inclou la creació d’una zona verda, de joc i esportiva entre aquest carrer i el nus de comunicacions de la Trinitat. Després de la seva aprovació, la previsió és licitar la primera fase amb una dotació d’1,4 milions d’euros, amb execució a càrrec de l’Institut Municipal d’Urbanisme (IMU). D’altra banda, en el marc del programa de regeneració urbana del barri ja hi ha previstes actuacions de millora en tres finques d’habitatges en què s’invertirà 1,5 milions d’euros, i les primeres obres començaran a la tardor.
D’una banda, la reurbanització de via de Bàrcino, a més d’actualitzar el vial, permetrà dotar la zona verda de nous espais pel ciutadà i emmarcar-ho dins el projecte de Ciutat Jugable, i això permetrà potenciar l’ús d’aquesta zona verda al barri i alhora incloure una sèrie d’activitats que actualment no estaven disponibles, com un camí saludable amb equipaments per a la gent gran, una nova connectivitat amb el transport públic del nus de la Trinitat, i una zona de jocs infantils molt més accessible, jugable i estimulant. Pel que fa al verd, es pretén mantenir la majoria d’arbres existents i, tot i que se n’hauran de trasplantar 50 i retirar-ne 18, hi haurà 221 nous arbres, ocupant totes les plantacions arbustives una superfície de 11.210 m2. D’altra banda, la reurbanització ha de permetre la generació d’energia, de manera que es preveu en una futura fase del parc la instal·lació de 270m2 de plaques fotovoltaiques que permetran generar 52,5 kWp de potència.
En relació al Rec Comtal, la traça d’aquesta antiga infraestructura hidràulica no serà transitable en bona part del seu recorregut, però si que hi haurà un camí contemplatiu i de memòria històrica d’acord amb els criteris del Pla Director del Rec Comtal. Així, s’implantarà un camí adjacent al Rec que permetrà resseguir-lo i anar-lo creuant i que acabarà articulant dues de les grans àrees projectades a la zona verda: una gran plaça ceràmica amb zones d’estada ombrívoles i una zona de jocs infantils. En l’àmbit mediambiental, es duplicarà la vegetació d’aportació respecte l’estat actual alhora que s’adopten estratègies i solucions de drenatge sostenible (SUDS) en bona part del traçat del rec.
Programa de regeneració urbana al barri
En paral·lel, avancen les actuacions en el marc del programa de regeneració urbana que l’Ajuntament està duent a terme a Trinitat Vella. Aquesta estratègia urbana inclou mesures socials, ambientals i econòmiques que, sumades, millorin les condicions d’habitabilitat i la qualitat de vida del veïnat i contribueixin a reduir desigualtats, i compten amb fons europeus Next Generation.
L’àmbit d’intervenció a Trinitat Vella preveu millores en 75 finques que inclouen 432 habitatges. Avui dia ja estan en marxa els processos en set finques, i tres ja tenen definides les millores i compten amb un pressupost total d’1,5 milions d’euros. Són els blocs situats al número 89 del carrer de la Foradada i al 21 i al 23 de la via de Bàrcino. Les obres es licitaran en les pròximes setmanes, i es preveu que comencin a la tardor al bloc del carrer de la Foradada i a l’hivern als dos de la via de Bàrcino.
En aquestes finques les actuacions a realitzar passen per la rehabilitació energètica, la millora en l’aïllament de les façanes, instal·lació de sistemes d’aerotèrmia amb plaques fotovoltaiques, rehabilitacions estructurals i revisió i reforç de les bigues i dels balcons, així com la millora de l’accessibilitat i la renovació de la xarxa de sanejament i la reordenació de les instal·lacions.
Reallotjament de 129 famílies
Pel que fa a les altres actuacions de l’entorn, a l’octubre del 2022 es van iniciar les obres dels pisos de l’àmbit de la presó de Trinitat Vella per tal de reallotjar les famílies afectades per la renovació urbana de l’àmbit, una actuació que fa més de 20 anys que el veïnat espera i a la qual es dedicarà l’habitatge construït en la primera fase. La primera fase del procés (fase A), que ja està en marxa, constarà d’un primer bloc de 41 habitatges on es reallotjaran famílies residents que actualment viuen en edificis de l’entorn en condicions d’habitabilitat precàries, amb previsió de final d’obres el desembre del 2024.
D’altra banda, aquest mes de febrer es licitaran les obres del segon bloc de la primera fase, amb 53 habitatges. La previsió és que les obres s’iniciïn aquest 2023. Un cop s’enderroqui la presó, es completarà la segona part del primer bloc, amb 35 habitatges més. En total, l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) construirà amb aquestes promocions 129 habitatges per a les famílies per al seu reallotjament.
Les obres arriben després de la modificació del Pla General (MPGM) de l’àmbit i de l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat el 2021 per reprendre el trasllat de les antigues presons de Wad-Ras i Trinitat Vella cap a la Zona Franca. Es tracta d’una demanda històrica del veïnat i entitats de la Trinitat Vella que veuen ara com es desencalla un projecte que dignificarà la vida de moltes veïnes i veïns després de molts anys.
La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1964, i durant els seus 57 anys d’història, s’ha adaptat a diversos usos: primer, per a dones; després, per a joves; i, finalment, com a centre obert. Des del 2009, està parcialment enderrocada. Ara que els terrenys de la presó són de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha pogut iniciar la construcció d’una fase inicial dels habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament. En fases successives, i condicionat al moment del trasllat del Centre Penitenciari, es construirà la resta d’immobles previstos a la parcel·la de la presó i entorns, que suposarà un total de 410 habitatges de protecció oficial a més d’equipaments.
Aquesta gran actuació a l’àrea de Trinitat Vella Nord, juntament amb l’executada a Via Bàrcino, arriba després del conjunt d’intervencions que s’han dut a terme al barri com són, entre altres, la renovació de la plaça de la Trinitat Vella i del carrer Galícia; el nou Casal de Gent Gran; la creació de la plaça dels Infants; la millora del CEM Trinitat Vella, o el projecte del nou Centre de vida comunitària de la Trinitat Vella, un equipament on s’ubicaran diversos serveis municipals a més d’una nova perspectiva de gestió de l’edifici, i les obres en marxa de 139 habitatges públics de lloguer, 85 dels quals seran amb serveis per a gent gran.