Pas endavant en la transformació de les Casernes de Sant Andreu com a pol veïnal, ara també a través de la innovació en els mètodes constructius. L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ha adjudicat la redacció del projecte i la posterior construcció de dos nous edificis d’habitatges públics de lloguer en aquest àmbit, que es produiran a través de mètodes industrialitzats, cosa que permet la reducció dels terminis i, sobretot, un menor impacte ambiental i en l’entorn durant les obres. En total, les dues promocions tindran 135 habitatges públics, que proporcionaran una llar assequible a prop de 340 persones, suposaran una inversió d’11,7 milions d’euros i estaran acabades en un termini aproximat de dos anys.
Les propostes adjudicatàries, a càrrec de la constructora VIAS i l’equip d’arquitectes format per DATAAE + J.R. Pascuets + M.Gonzàlez, contemplen, doncs, basar la construcció dels dos edificis amb mètodes industrialitzats, amb la prefabricació i producció en sèrie dels seus elements. Els principals avantatges d’aquesta metodologia són, d’una banda, la reducció dels terminis d’execució dels treballs, atès que les obres d’un edifici convencional poden arribar a durar el doble de temps; i de l’altra, la reducció de l’impacte ambiental, que es calcula al voltant d’un 80% menys d’emissions de CO2 (assolint així els estàndards europeus exigibles pel 2050), a més de la minimització de residus de la construcció.
Aquests nous edificis a les Casernes són els primers habitatges industrialitzats que aixecarà l’Ajuntament de Barcelona després de les experiències dels APROP, els allotjaments fabricats de manera industrialitzada a partir de la reutilització de contenidors marítims. En aquest cas, l’element comú de les dues noves promocions de les Casernes serà l’estructura prefabricada de fusta, que constituirà cadascun dels volums de les estructures dels edificis i un plantejament mediambiental amb criteris d’eficiència energètica. La proposta preveu espais molt aïllats i amb un alt control solar per evitar sobreescalfaments a l’estiu, amb ventilació creuada com a sistema de refrigeració passiva, i afavorir guanys energètics a l’hivern.
79 habitatges de lloguer social i 56 de lloguer per a joves
L’edifici “A” estarà ubicat al carrer de Víctor Colomer, 6-12, entre el passeig de Torras i Bages i el parc d’Antoni Santiburcio, sobre el qual s’alçadarà de forma longitudinal, de manera que tota la façana sud connectarà directament amb la gran zona verda. La proposta adjudicatària consta de dues alçades diferenciades, de 5 i 10 plantes respectivament, formant una façana en forma de L. Alhora, el projecte contempla un total de 79 habitatges, que es destinaran al lloguer social i implica que hi podran viure pràcticament 200 persones.
Els habitatges d’aquest edifici estan plantejats de manera compacta, sense passadissos, amb espais amplis que garanteixin la comoditat en els desplaçaments per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta distribució senzilla persegueix ser adaptable a tota mena de famílies, amb dues habitacions dobles sense jerarquia. Alhora, les zones d’estar compten amb terrasses i obertures de majors dimensions i la cuina queda integrada dins de l’espai central d’estada-menjador per afavorir una distribució igualitària de les tasques de la llar.
L’import d’adjudicació per a l’edifici “A” és de 6,4 milions d’euros.
Pel que fa a l’edifici “J”, s’alçarà al carrer de Fernando Pessoa 53-57, cantonada amb Manuel Muñoz, amb una alçada menor que l’anterior de tan sols planta baixa i quatre plantes. El projecte per a aquesta promoció preveu la construcció de 56 habitatges, que en aquest cas es destinaran al lloguer per a joves, amb l’aproximació que hi puguin viure unes 140 persones.
La proposta adjudicatària preveu que cada planta d’aquest edifici s’articuli al voltant d’un eix alhora social i climàtic, entès com un carrer en alçada que serveixi, a més de pas per accedir als habitatges, com a punt de trobada, estada i espai de relació entre els veïns i les veïnes. Alhora, aquest eix, en la vessant climàtica, connectaria amb sis patis interiors oberts que permetria una reducció notable de les demandes energètiques dels habitatges. Els habitatges, a més, s’estructuren també amb relació a aquest eix, ja que les zones d’estada connecten amb grans obertures amb aquest espai a través de la cuina com a ròtula entre el pis i la comunitat, mentre que les habitacions gaudeixen de major intimitat.
De la mateixa manera que a l’edifici “A”, els pisos de l’edifici “J” també es plantegen de manera compacta, sense passadissos, amb la integració de la sala d’estada, menjador i cuina i dues habitacions.
L’import d’adjudicació per a l’edifici “J” és de 5,3 milions d’euros.
Casernes, nou focus veïnal a Sant Andreu
L’ampliació del parc públic d’habitatge i l’arribada de nous veïns i veïnes a l’àmbit de Casernes anirà acompanyada també amb la instal•lació de serveis públics, de manera que mentre que a l’edifici “A” s’hi instal•larà un equipament per al barri, a l’edifici “J” està previst que s’hi ubiqui una escola bressol municipal.
Aquestes dues noves promocions no són les úniques que l’IMHAB té en marxa a l’àmbit de les Casernes. Des del passat mes d’octubre tenen lloc els treballs per aixecar un edifici de 152 habitatges per a gent gran al passeig de Torras i Bages, 143, amb la previsió que les obres s’allarguin durant dos anys aproximadament. En aquest edifici, a més, està previst que s’hi instal•li l’equipament per a joves Espai Jove Jaume Oller, definit després d’un procés participatiu que es va desenvolupar el mandat passat.
Alhora, el passat mes d’abril es va inaugurar, encara en l’àmbit de les Casernes, la rambla de Marta Mata, un nou eix urbà que complementa el planejament que es va iniciar amb la zona de joc infantil del parc Antoni Santiburcio.
Pel que fa a la construcció d’habitatge públic, Barcelona es troba en aquests moments en un màxim històric, amb 34 promocions i més de 2.300 habitatges en obres o en posició d’iniciar-les properament, com és el cas dels edificis industrialitzats de les Casernes. El 80% d’aquests pisos seran de lloguer i, en conjunt, proporcionaran una llar assequible a unes 5.600 persones. En global, la inversió destinada per l’Ajuntament de Barcelona per a aquestes 34 promocions és de 316 milions d’euros, que pot arribar a generar més de 3.350 llocs de treball.