Els projectes que vulguin optar a aquesta línia de subvencions hauran de presentar la proposta entre els dies 8 de març i 7 d’abril. Les subvencions poden arribar a ser de fins al 80% del projecte i els seus imports màxims van dels 6.000 euros per a les iniciatives de formació als 40.000 per a projectes de desenvolupament i enfortiment d’ecosistemes i clústers cooperatius. La principal novetat d’enguany és la creació d’una nova modalitat pensada per a impulsar projectes i accions de cooperació entre diferents actors pel desenvolupament dels Projectes de l’Estratègia de Ciutat d’ESS 2030. “Enfortim l’Economia Social i Solidària” pretén finançar projectes que busquin crear noves empreses i entitats d’ESS o enfortir i ajudar a créixer les existents i reforça el suport a la creació d’ecosistemes cooperatius, tot plegat ha de repercutir en la creació d’ocupació augmentant el pes de l’ESS a la ciutat. Pròximament, les entitats i empreses d’ESS també podran accedir a la convocatòria de subvencions “Impulsem el que fas”, que compta amb una modalitat específica per l’ESS.
L’Ajuntament de Barcelona ha convocat la sisena edició de la convocatòria de subvencions Enfortim l’Economia Social i Solidària (ESS) amb un pressupost de 900.000 euros. La voluntat d’aquesta convocatòria és la d’impulsar projectes que fomentin activitats d’interès públic o social per a la ciutat de Barcelona i que busquin reactivar i enfortir les empreses i organitzacions de l’ESS i contribuir a l’assoliment dels objectius de l’Estratègia de l’ESS a Barcelona amb horitzó 2030 i del Pla municipal d’Impuls de l’Economia Social i Solidària a la ciutat pel període 2021-2023.
Aquesta línia d’ajuts promou mesures de suport a la generació d’ocupació estable, a la inserció sociolaboral i a la creació i consolidació d’iniciatives socioeconòmiques en el marc de l’economia cooperativa, social i solidària. En aquest tipus d’economia l’activitat econòmica prima la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, es tracta d’activitat gestionada de forma democràtica i compromesa amb l’entorn social i mediambiental, per tant, arrelada a barris, districtes i a la ciutat.
El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà el dia 8 de març i estarà obert fins al 7 d’abril. Les subvencions poden arribar a ser de fins al 80% del projecte. En funció de la categoria, els imports màxims subvencionables poden anar dels 6.000 euros per a les iniciatives de formació fins als 40.000 per als projectes de desenvolupament i enfortiment dels ecosistemes cooperatius i clústers cooperatius.
Com a principal novetat d’enguany, s’ha creat una nova modalitat que se centra en “Projectes i accions d’intercooperació, significatives pel desenvolupament dels Projectes de Ciutat i reptes transversals de l’#ESSBCN2030”. En aquest cas, es busquen projectes impulsats per organitzacions de l’àmbit participat de l’#ESSBCN2030 i amb el suport d’alguna organització del grup motor de l’Estratègia.
Com a principal novetat d’enguany, s’ha creat una nova modalitat que se centra en “Projectes i accions d’intercooperació, significatives pel desenvolupament dels Projectes de Ciutat i reptes transversals de l’#ESSBCN2030”. En aquest cas, els projectes hauran de comptar en el seu desenvolupament, mitjançant un acord de col·laboració, amb mínim una organització de l’àmbit participat de l’Estratègia #ESSBCN2030 i amb el suport d’alguna organització del grup motor de la mateixa Estratègia.
Així, la línia d’ajuts s’estructura a partir de diferents necessitats:
- Enfortiment:
- Creació de noves cooperatives i transformació, d’altres formes jurídiques pre-existents, en cooperatives.
- Consolidació empresarial i escalabilitat de les iniciatives d’Economia Social i Solidària per enfortir la seva viabilitat econòmica.
- Formació: Innovació i formació per a la millora de la gestió i l’obertura de noves línies de negoci, entre d’altres.
- Digitalització: per facilitar la transformació digital de les empreses ESS.
- Reactivació, Intercooperació:
- Intercooperació de 2n i major nivell: Projectes promoguts per entitats de l’Economia Social i Solidària o de les finances ètiques de segon nivell i superior (que aglutinin un grup d’entitats), que contribueixin al desplegament de l’Estratègia BCN 2030 d’ESS de Barcelona, i tinguin per destinatàries a les seves entitats sòcies.
- Creació, desenvolupament i enfortiment d’ecosistemes cooperatius i clústers d’ESS: centrant-se en el disseny i preparació i en el desenvolupament i l’enfortiment.
- Projectes i accions d’intercooperació significatives pel desenvolupament dels Projectes de Ciutat i reptes transversals de l’#ESSBCN2030.
A més d’aquesta línia de subvencions, pròximament, les entitats i empreses d’ESS també podran accedir a la convocatòria de subvencions “Impulsem el que fas”, que compta amb una modalitat específica per l’ESS
En els darrers 10 anys l’ESS ha augmentat el seu volum i presència a Barcelona i Catalunya. Aquesta demostra major resiliència en els períodes de crisi, mantenint millor l’ocupació i recuperant els llocs de treball amb major velocitat que l’economia convencional. L’ESS es caracteritza pel seu arrelament al territori, per la generació d’ocupació de qualitat, per la gestió democràtica i participativa de les seves organitzacions, l’orientació a les necessitats humanes i el compromís amb la comunitat. Per tant, promovent el seu creixement i consolidació, es fonamenta l’interès públic i social.
145 projectes amb subvenció a l’edició de l’any 2021
En l’anterior edició, van rebre ajuts 145 projectes que fomentaven activitats d’interès públic i social als barris de la ciutat. Les activitats o projectes que s’han subvencionat es caracteritzen per impulsar mesures per a la generació de noves iniciatives d’economia social i solidària a la ciutat que generin ocupació; que transformin societats mercantils, econòmiques i associatives en empreses d’ESS per generar ocupació estable i sostenible; que enforteixin empresarialment les entitats i millorin la seva articulació i intercooperació amb l’objectiu de generar pols d’atracció per a determinats sectors o determinats territoris; i activitats directament vinculades amb els objectius de l’Estratègia ESS 2030 BCN que impulsa el consistori.
Per modalitats els projectes corresponen a les següents categories:
- Enfortiment:
- Creació de noves cooperatives i transformació, d’altres formes jurídiques preexistents, en cooperatives: 11 projectes.
- Consolidació empresarial i escalabilitat de les iniciatives d’Economia Social i Solidària per enfortir la seva viabilitat econòmica: 55 projectes.
- Innovació i formació per a la millora de la gestió i l’obertura de noves línies de negoci, entre d’altres: 19 projectes.
- Digitalització per facilitar la transformació digital de les empreses ESS: 40 projectes.
- Reactivació, Intercooperació:
- Intercooperació de 2n i major nivell: 10 projectes.
- Creació, desenvolupament i enfortiment d’ecosistemes cooperatius i clústers d’ESS: 10 projectes.
Una de les principals novetats de la passada convocatòria va ser la creació de la nova modalitat de “Creació i desenvolupament i enfortiment d’ecosistemes cooperatius i clústers d’ESS”, que compta amb 10 projectes en desenvolupament en l’actualitat. Aquests projectes són:
- Enfortim el Bicihub de l’Associació Bicihub
- Reforcem l’ecosistema cooperatiu al barri del Poble-sec de l’Associació Cooperasec
- Enfortim l’ecosistema cooperatiu de Sants de l’Associació per l’Impuls Econòmic Coopertariu i Comunitari de Sants
- Som Abacus: desenvolupament de nou ecosistema cooperatiu a Barcelona d’Abacus sccl
- Reforçament del model d’habitatge social cooperatiu de la Federació de Cooperatives d’Habitatge
- ECOHub – Cultura i educació ecosocial d’Espai Ambiental sccl
- Cluster Cultura Barcelona: Horitzó Europa de Fasolà sccl
- La Zona d’Opcions sccl
- Serveis energètics bàsics autònoms de BATEC – Pol Cooperatiu per la transició energètica
- Pol Cooperatiu i d’ESS d’ECOS sccl
Sessions informatives per a les empreses i organitzacions interessades
Des de l’Ajuntament de Barcelona s’han planificat tot un seguit de sessions informatives presencials i virtuals per donar informació actualitzada i resoldre dubtes a totes aquelles persones interessades a sol·licitar una subvenció. Així pel que fa a les sessions presencials tindran lloc a la Sala EMPREN, edifici Incubadora (carrer Llacuna, 162), els dies 10, 14 i 16 de març, en funció de la modalitat per la qual es tingui interès. Les virtuals es duran a terme via Zoom, previ registre, els dies 15 i 17 de març.
Per assistir cal fer la inscripció al següent enllaç.