L’Ajuntament i la Generalitat reprenen el trasllat de les antigues presons de Wad-Ras i Trinitat Vella cap a la Zona Franca. La cessió dels dos solars per a la construcció dels nous equipaments havia quedat aturada per l’aparició de restes de metalls pesants al subsol de les parcel·les que l’Ajuntament es va comprometre a cedir a la Generalitat. Les dues administracions han resolt el contratemps amb la negociació d’un nou acord que reparteix els costos de la descontaminació. L’Ajuntament n’assumirà el cost, si és inferior a 8 MEUR, però si el preu dels treballs superés aquesta quantitat, el Departament de Justícia es faria càrrec de la diferència. La contaminació del subsol dels solars està relacionada amb l’activitat industrial que s’hi desenvolupava. L’estudi preliminar de les parcel·les no pot determinar amb exactitud l’abast de la contaminació, però ha detectat traces de plom i possibles dipòsits de restes de metalls pesants sota terra.
En el moment en què els terrenys de la presó siguin de l’Ajuntament de Barcelona, s’iniciarà la construcció d’una fase inicial dels habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament. Això suposarà la construcció de 131 habitatges, que s’iniciarà a l’estiu de 2022.
Més de 400 habitatges de protecció oficial on ara hi ha la presó de Trinitat i entorns
Quan l’Ajuntament cedeixi els dos solars de la Zona Franca, la Generalitat li vendrà per 6,67 MEUR la parcel·la de 20.000 metres quadrats de la presó de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. La Generalitat disposarà de la presó fins que hagi acabat la construcció del nou Centre Penitenciari Obert de la Zona Franca.
En el moment en què els terrenys de la presó siguin de l’Ajuntament de Barcelona, s’iniciarà la construcció d’una fase inicial dels habitatges per a les persones afectades pel procés de reallotjament. Això suposarà la construcció de 131 habitatges, que s’iniciarà a l’estiu de 2022. En fases successives, i condicionat al moment del trasllat del Centre Penitenciari, es construirà la resta d’immobles previstos a la parcel·la de la presó i entorns, que suposarà un total de 410 habitatges de protecció oficial.
Justícia ja té enllestit el projecte del nou centre que substituirà la presó de Trinitat
La Generalitat traslladarà l’antiga presó de Trinitat Vella a un solar de 6.500 metres quadrats delimitats per la cantonada del carrer A amb el carrer 1 de la Zona Franca. Justícia ja ha enllestit el projecte d’aquest equipament, que suposarà una inversió de prop de 34 MEUR. Tindrà capacitat per a 800 persones, i una superfície construïda de 13.000 metres quadrats. L’objectiu del Departament de Justícia és que Trinitat Vella quedi buida el 2025, que és quan es podria estrenar el nou equipament.
Les instal·lacions estaran especialment dissenyades per acollir persones que compleixen la pena de presó classificades en tercer grau penitenciari; és a dir, que només dormen a la presó entre setmana i que, de dia, surten per fer voluntariat, formar-se o treballar. El centre acollirà els homes que, ara, compleixen la pena en tercer grau distribuïts entre Trinitat i Wad-Ras, que són al voltant de 600 persones.
La presó de la Trinitat es va inaugurar el 1964. Durant els seus 57 anys d’història, s’ha adaptat a diversos usos: primer, per a dones; després, per a joves; i, finalment, com a centre obert. Des del 2009, està parcialment enderrocada.
Una nova presó per feminitzar el sistema penitenciari de Catalunya
L’altre solar, que és el més gran dels dos que l’Ajuntament de Barcelona cedirà a la Generalitat, té una superfície de 20.000 metres quadrats i està situat al carrer E, núm. 34-36. Aquí és on el Departament de Justícia hi ha projectat un nou centre penitenciari concebut amb visió feminista. Tindrà capacitat per acollir a l’entorn de 600 internes i una superfície construïda de prop de 55.000 metres quadrats. La inversió en aquest nou equipament se situarà a l’entorn dels 65 MEUR. El nou centre penitenciari per a dones acollirà les prop de 400 internes que ara es distribueixen entre Brians 1 i Wad-Ras, que ocupa una parcel·la de 4.700 m2. Precisament, el solar de Wad-Ras servirà per finançar parcialment la construcció del nou centre penitenciari de dones de la Zona Franca. L’objectiu del Departament de Justícia és que Wad-Ras quedi buida el 2027, que és quan es podria estrenar el nou equipament.
El nou centre penitenciari estarà expressament pensat per a les dones privades de llibertat. Tindrà en compte les necessitats de reinserció bàsiques, com ara la salut, les opcions laborals i l’educació, i també les específiques d’aquest col·lectiu, com ara la seva condició de víctimes de violència masclista molt sovint, o de mares, amb els espais de criança, per a infants menors de 3 anys. Les 540 dones encarcerades a Catalunya només representen el 7 % de la població penitenciària, però requereixen un entorn específicament pensat per afavorir la seva reinserció.