L'Ajuntament posa a disposició dels centres educatius 32 espais del Districte

27/08/2020 - 09:49

La necessitat d'espais extra per afrontar el curs que ve amb garanties sanitàries contra la covid-19 porta 14 espais tancats i 18 espais oberts més que es dedicaran a la docència el curs que ve. Serà així el segon Districte amb més espais cedits, només per sota de l'Eixample. Les ubicacions estan pensades perquè els centres puguin ampliar els seus espais tant per fer activitat educativa com esbarjo a les hores de pati.

Aquests espais s’estenen sis dels set barris del Districte. A Sant Andreu, per exemple s’utilitzaran el Centre Cívic Sant Andreu, el Casal de Barri de Can Portabella, la Biblioteca de Can Fabra, l’Ateneu Harmonia, l’Ateneu de Sant Andreu, la Fàbrica de Creació i l’Escola de Música Municipal. A La Sagrera, els espais escollits són el Poliesportiu Camp del Ferro, l’Espai Jove Garcilaso, la Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet i el Casal de Barri Torre de la Sagrera. També se cediran altres espais com els Centres Cívics de Navas i La Trinitat Vella, l’Escola d’Adults de la Trinitat Vella i l’Institut l’Alzina, situat a el Congrés i els Indians.

Pel que fa als espais oberts, també se cediran els espais verds de Baró de Viver, la plaça de Ferran Reyes i el carrer de Trinxant de Navas i les places de la Trinitat Vella i José Barbero. A El Congrés i els Indians s’utilitzaran el carrer de les Acàcies, que ja formava part de la iniciativa de pacificació del trànsit ‘Protegim les escoles’, la plaça del Congrés, els jardins Vèlia i el parc del Canòdrom. A La Sagrera s’ocuparan el parc de la Pegaso i la plaça de l’Assemblea de Catalunya. Finalment a Sant Andreu es podran utiltizar el Recinte Fabra i Coats, la Fàbrica de Creació, el parc Antoni Santiburcio, el poliesportiu i el CEM Torres i Bages, i les places de les Palmeres i de Miquel Casablancas.

Les ubicacions estan pensades perquè els centres puguin ampliar els seus espais tant per fer activitat educativa en interiors com pati a l’aire lliure El llistat és fruït del treball iniciat el mes de maig per l’Ajuntament de Barcelona a través del Consorci d’Educació de Barcelona, conjuntament amb els districtes i les àrees municipals implicades. Al començament d’estiu es va preguntar als centres educatius de la ciutat les necessitats d’espais que podrien tenir si el curs
2020-2021 començava amb ràtios reduïdes i es van visitar i analitzar per a fer la diagnosi.

L’Ajuntament, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, activarà l’Oficina de Coordinació d’Espais dels Barris per les Escoles per fer l’operatiu per concretar i gestionar les cessions i usos prioritaris d’espais d’espai públic i d’equipaments, resoldre el cas per cas amb criteris generals de ciutat i necessitats sobrevingudes.

També es crea una Oficina de coordinació d’Escoles i Salut de la ciutat amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Consorci Sanitari, el Consorci d’Educació i l’IMEB que vetllarà per la implantació de les mesures de prevenció i les proves a l’alumnat i professorat, alhora que farà el seguiment i valoració de la comunitat educativa, i intervindrà si hi ha casos de Covid-19.

A les 102 escoles bressol municipals es reforçarà l’equip educatiu amb més hores i més personal de suport educatiu com a mesura temporal extraordinària amb l’objectiu de fer possible el servei educatiu, incloent-hi l’acollida matinal, i de respondre millor a les noves necessitats en el context de la Covid-19.