Pintura, dansa, teatre, escultura… l’Associació d’Art-Teràpia Artenea treballa des de fa 15 anys amb l’art com a matèria primera i un objectiu: aconseguir millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual des d’una perspectiva holística que integri tots els vessants: la part emocional, la part física, la part mental i la part espiritual.
Situat al Casal de Barri Congrés-Indians, Artenea és, tal com ho defineixen des de la mateixa associació, “un espai de llibertat” en què les persones amb discapacitat, no només troben eines per expressar les seves emocions a través de l’art, sinó que també generen vincles i viuen noves experiències.
A més de les activitats de pintura, teatre o meditació, l’associació compta, des del 2011, amb la seva pròpia companyia de dansa, formada per ballarines i ballarins amb diversitat funcional, una companyia que té per finalitat trencar barreres a través de l’art per donar una visió diferent sobre el col·lectiu a la societat.
L’associació s’implica també en projectes d’art comunitari amb altres col·lectius de la ciutat. Fruit d’aquesta tasca són les iniciatives com la creació d’una obra d’art col·lectiva que van dur a terme a la Sagrada Família aquest mes de novembre i amb les que contribueixen a crear una societat més inclusiva i cohesionada.
Artenea està formada actualment per una trentena d’usuaris i usuàries i per quatre persones educadores, encarregades de dur a terme les activitats i de dissenyar i desenvolupar el treball terapèutic que hi ha darrere de cadascuna.
Imatge: Associació Art-Teràpia Artenea