L’actuació, a càrrec de Barcelona Sagrera Alta velocitat per encàrrec de l’Ajuntament, actua sobre més de 20.000m2 de l’entorn proper de la futura estació de La Sagrera, millorant l’accessibilitat, incorporant carril bici a l’interior de l’àmbit, creant noves zones d’estada i col·locant nou arbrat i mobiliari urbà.
L’objectiu principal de l’actuació és millorar l’espai urbà, permeabilitzar el barri de la Sagrera i dinamitzar aquest entorn. Es tracta d’anar endreçant la situació actual al voltant de la ferida urbana que fa anys que afecta el veïnat com a conseqüència de les obres de construcció de l’estació, que segueixen avançant a dia d’avui.
A la reunió amb les entitats del barri es va compartir el calendari actualitzat de les actuacions que preveuen enllestir l’obra aquest mes d’abril. També es va avançar de les properes actuacions previstes per aquest entorn: l’obertura del carrer Josep Estivill i la reurbanització de la plaça Kobe.
Recuperació de la Font del Gaig
Un element important del projecte és que contempla la recuperació i implantació de la Font del Gaig. Obra de l’arquitecte barcelonès Antoni Rovira i Trias l’any 1865, és una font de pedra ubicada originalment a prop del Rec Comtal, concretament a la cruïlla actual del carrer Gran de la Sagrera i el carrer Garcilaso. La font va esdevenir durant molt anys un punt de trobada al barri de la Sagrera. L’any 2001, es va retirar com a conseqüència del desús i estat de conservació amb la voluntat de buscar una nova ubicació per a un dels signes identitaris del barri.
Amb les noves urbanitzacions, la ubicació prevista se situa a la vorera nord del carrer de Garcilaso, al tram entre el carrer Gran de la Sagrera i el de Berenguer de Palou, orientada en direcció al carrer Gran de la Sagrera i integrada en una de les zones d’estada previstes. D’aquesta manera, es recuperarà una ubicació similar a l’original de la font. Abans d’instal·lar-la de nou, es netejaran i restaurant els elements que en formen part.