Les relacions entre violències ecològiques i socials

21/11/2022 - 10:51

L’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu va organitzar un taller participatiu sobre justícia ambiental en el marc de la Tardor Solidària.

El passat dijous 10 de novembre, Laila Vivas ens va parlar de conflictes socials i ecologia. El

Centre Cívic de Sant Andreu va ser el punt de trobada per dur a terme aquest taller que va combinar una part pràctica i una de més teòrica.

Gràcies a les explicacions clares i precises de la Laila, doctoranda en Justícia Ambiental a la Universitat del País Basc i el Centre Basc pel Canvi Climàtic (BC3), vam aprendre un munt de conceptes relacionats amb l’ecologia. Ens va donar moltes referències de llibres i articles a consultar de referents com la Yayo Herrero o Giorgos Kallis.

Vàrem reflexionar entorn tres conceptes: “La trama de la vida”, la idea que tots estem relacionats entre nosaltres i que tenim interdependències, tan interpersonal (entre persones) com entre elements de la natura. La idea és allunyar-nos de la mirada antropocèntrica i entendre que som part del mateix ecosistema.

També vàrem parlar de “Límits”. La societat capitalista actua contínuament com si no hi haguera límits planetaris, el consum ens empeny a sempre “més i més”, només pensant en el benefici i creixement econòmic però no en l’existència de límits. Per tant, és molt important prendre consciència que aquests existeixen.

Per acabar,, vam parlar també de “securització”. La lluita contra el canvi climàtic, no pot basar-se tan sols a reduir les emissions de carboni, ja que, això ens condueix a comportaments i polítiques autoritàries, el que anomenem ecofeixisme. Per lluitar contra el canvi climàtic, cal tenir una visió global de l’ecologia, veure que si parlem de conflictes ecològics, també hem de parlar de conflictes socials i al revés.

Aquests conceptes i d’altres, ens van servir per generar debat i esperit crític entre les veïnes del barri per començar a donar resposta a la crisi climàtica.

Per més informació, podeu posar-vos en contacte a través del correu santandreuambiental@bcn.cat o el telèfon 699 90 23 59.