El projecte, nascut enguany com a experiència pilot i impulsat pel Pla de Barris a través de la cooperativa +Educació Sant Andreu, va veure la llum aquest curs escolar amb la finalitat d’ampliar l’oferta d’activitats extraescolars als barris i reforçar les activitats que es duen a terme fora de les aules. Les activitats que s’han dut a terme tenen dues vessants: una d’artística (s’han desenvolupat activitats centrades en les arts plàstiques, escèniques, visuals i la música) i una altra científico-tecnològica; i hi han pogut participar infants de 6 a 14 anys. Al Districte de Sant Andreu, el projecte s’ha dut a terme a l’Institut-escola Rec Comtal, de la Trinitat Vella, i a l’Institut-escola El Til·ler, del barri del Bon Pastor. Fora del Districte de Sant Andreu, l’“Extra, Extra!” s’ha desplegat en 15 escoles de diferents barris de la ciutat.
“Hem intentat elaborar aquesta oferta de manera que encaixi amb la resta d’oferta de tarda que s’ofereix des dels centres escolars. Ho hem fet intentant no fent coincidir les activitats. També hem deixat enllestit el programa de cara a poder-ne fer més difusió i amb l’objectiu de facilitar a les famílies l’elecció de les activitats; que puguin marxar de vacances d’estiu amb tot tancat”, explica Laura López, de +Educació i coordinadora del programa “Extra, Extra!”.
Què canvia de cara a l’edició del curs 2023-2024?
Les inscripcions per a l’edició de l’“Extra, Extra!” del curs 2023-2024 s’obriran el mateix dia que comença el curs escolar: el 6 de setembre. De cara al 22 del mateix mes es farà un balanç dels grups que es conformen i el dilluns 2 d’octubre es donarà el tret de sortida a les activitats. De cara al curs vinent, però, es produiran alguns canvis. D’una banda, es manté el tastet artístic per a l’alumnat de 1r i de 2n de primària; sempre en horari de tarda i de seguit que s’acaba l’escola. En canvi, per a l’alumnat de 3r a 6è de primària es planteja una proposta artística d’aprofundiment: els nens i nenes hauran d’escollir una disciplina artística concreta (dins l’àmbit de l’educació visual i plàstica, les arts escèniques —com a activitat principal i troncal— i la música); a diferència d’aquest any, en el qual han pogut fer un tastet de totes les activitats. En el cas de l’alumnat d’ESO (fins a 2n), també es planteja una proposta artística focalitzada i especialitzada en funció als interessos i les necessitats de l’alumnat: s’oferirà un taller multiartístic. “La idea és reforçar aquells aspectes que han funcionat bé durant aquest curs per continuar mantenint l’interès dels nens i nenes”, explica Laura López. En paral·lel al desplegament artístic, l’alumnat podrà escollir una activitat científico-tecnològica. En últim lloc, des del programa, es vol cuidar més l’acompanyament: el curs vinent, els i les talleristes seran amb el grup tot l’any; no com en aquesta edició, que rotaven cada tres mesos. “Això permetrà fomentar el vincle entre els i les talleristes i els infants, així com aprofundir en els continguts, que volem que siguin de màxima qualitat”, assegura Laura López.
Una festa per acomiadar el curs
El projecte “Extra, Extra!” va tenir, el passat mes de maig (el 22 a l’Institut-escola El Til·ler; i el 24 a l’Institut-escola Rec Comtal) la festa de comiat que es mereixia. Va ser una festa oberta a totes les famílies —no només a les dels i les participants— i amb la presència de diferents entitats dels dos barris. En el cas d’El Til·ler, hi van assistir Ciberaula, la Fundació Cel, el programa Concilia i els i les participants d’altres activitats extraescolars que s’impulsen des del centre educatiu; i en el cas del Rec Comtal, es va comptar amb la presència de Save the Children. “La festa va consistir en una gimcana artística en la qual els nens i nenes, dividits en grups de 10, feien un tastet de les diferents activitats relacionades amb les disciplines de l”Extra, Extra!’ i un espectacle d’animació infantil: ‘El pirata malapata’, que va fer una funció connectada amb el projecte. Al final de la funció, el pirata acaba trobant el tresor que eren els diplomes dels participants”, explica la Laura. En el cas del Bon Pastor, també es va comptar amb la presència dels Dimonis Bonpasfoc. Es calcula que unes 100 persones entre infants i familiars van participar en cadascuna d’aquestes festes, tant a l’Institut-escola El Til·ler, com a l’Institut-escola Rec Comtal.