L’habitatge industrialitzat, un dels eixos de l’IMHAB per tenir més pisos públics, més sostenibles i en menys temps

27/05/2024 - 11:06

L’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) impulsa un nou sistema de construcció que agilitza els processos d’obra: l’habitatge industrialitzat. Amb l’aplicació d’aquest sistema, el parc públic pot créixer molt més ràpid i permet agilitzar l’accés a l’habitatge de la ciutadania. Alguns exemples de com funciona aquest sistema s’han pogut veure a l’estand de l’IMHAB durant la darrera edició de Construmat, celebrada a Barcelona entre els dies 21 i 23 de maig.

Per poder escurçar els terminis del procés de construcció, es fa servir el model de licitació única del projecte i l’obra. A diferència del tradicional, en aquest sistema col·laboratiu l’empresa constructora i el despatx d’arquitectes treballen conjuntament des de l’inici del projecte i alguns dels processos es fan en paral·lel a la fàbrica per, un cop acabats, portar-los al solar.

Reducció rellevant dels terminis de construcció

Com es tradueix això a la pràctica? Posant com a exemple casos reals d’edificis promoguts per l’IMHAB, els que segueixen el mètode i licitació tradicional s’entreguen, de mitjana, al cap d’uns cinc anys i mig. En canvi, els del sistema col·laboratiu i industrialitzat estan llestos en tres anys i mig.

Aquestes dades les ha exposat Joan Carles Melero, director dels Serveis Tècnics de l’IMHAB, en una ponència pronunciada en el marc de Construmat, la fira de referència del món de la construcció i la rehabilitació que s’ha celebrat al Recinte Gran Via de Fira de Barcelona i on s’han presentat totes les novetats més destacades del sector.

En l’edició d’enguany, l’IMHAB hi ha estat present amb un estand dedicat a quatre aspectes: l’habitatge industrialitzat, la mobilització del sòl per a habitatge públic, la qualitat i l’eficiència, i la rehabilitació. A més, l’espai ha comptat amb maquetes d’alguns dels projectes guanyadors i amb un vídeo immersiu sobre la feina que fa l’IMHAB des de fa gairebé 100 anys per fer créixer el parc públic d’habitatge de Barcelona de forma eficient i sostenible.

Exposició sobre l’habitatge industrialitzat

Perquè els ciutadans i ciutadanes coneguin amb més detall el model d’habitatge industrialitzat, l’IMHAB ha creat una exposició itinerant que actualment es pot veure al vestíbul de l’Escola del Treball de l’Escola Industrial fins a finals de juny (carrer del Comte d’Urgell, 187, edifici 11, de 8 a 14 h i de 16 a 22 h).