L'imminent emergència climàtica i els residus urbans

21/05/2021 - 09:55

Estem patint un augment global de les temperatures, els fenòmens meteorològics són més freqüents i la degradació dels sòls cultivables i la disponibilitat d’aigua amenaça la seguretat alimentària a molts indrets del món.

Emergència Climàtica, per què?

El canvi climàtic està suposant greus canvis en les dinàmiques globals dels ecosistemes a una escala de temps molt ràpida. Cada any, la nostra societat allibera milers de milions de tones de CO2 a l’atmosfera com a resultat del model de producció i consum, basat en la crema de combustibles fòssils. Les emissions de gasos d’efecte hivernacle segueixen creixent a un ritme i uns nivells exorbitants. Els efectes de tot això es veuen cada dia arreu dels països del món. Estem patint un augment global de les temperatures, els fenòmens meteorològics són més freqüents i la degradació dels sòls cultivables i la disponibilitat d’aigua amenaça la seguretat alimentària a molts indrets del món.

Els residus, un dels eixos a transformar

Canviar el model actual de producció i consum lineal, basat en la cultura d’utilitzar i llençar, és una necessitat imperant per fer front al canvi climàtic. La recollida de residus i el tractament d’aquests, suposa aproximadament un 10% de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle que es generen a la ciutat de Barcelona.

Com a alternativa sorgeix el model de l’economia circular, que busca minimitzar la producció  i apostar per la reutilització dels materials quan la seva vida útil s’acaba, és a dir, un cicle tancat on tot allò que abans era producte pugui torna a ser matèria primera, mantenint així el valor dels productes, materials i recursos en l’economia el màxim temps possible, per tal d’aconseguir l’anomenat “residu zero”.

I a Barcelona què?

A Barcelona una persona genera 483 kg de residus anualment, mentre que la recollida selectiva està estancada en el 38% des de fa anys. Per tal de millorar el reciclatge, a part d’impulsar campanyes de sensibilització i prevenció, també s’està apostant per un canvi en el model de recollida de residus. La recollida porta a porta pretén arribar a reciclar el 55% dels residus generats als barris fent un pas endavant cap a un canvi de model de consum i gestió de residus.

Si voleu estar més informats sobre l’Emergència Climàtica i la resposta de la ciutat de Barcelona, d’una manera interactiva, pedagògica i propera a la realitat de la ciutat, podeu visitar l’exposició itinerant de “Barcelona respon a l’emergència climàtica”, durant tot el mes de juny. A més si voleu gaudir d’una vista guiada per l’exposició, es duran a terme els divendres 4, 11 i 18 de juny al Centre Cívic de Bon Pastor, podeu inscriure-us aquí. 

Enllaç a la declaració d’Emergència Climàtica.