El premi Sant Andreu Especial l’ha guanyat el projecte ‘Rec i Acció’ de la Fundació Vidal i Barraquer. El seu objectiu és proveir la comunitat de serveis adreçats a la prevenció, el diagnòstic i tractament de la salut mental, tant des de la vessant clínica com de recerca i docència. Amb aquest projecte es promouran espais de paraula i reflexió al voltant de la salut mental de l’alumnat de 4t d’ESO dels IES Puigvert i IES Sagrera-Sant Andreu. A més, s’elaborarà un curtmetratge sobre “quina és la mirada sobre salut mental”, s’identificaran necessitats en relació a la salut mental dins la comunitat educativa, s’acompanyarà a la comunitat educativa en el procés d’aprenentatge i es donaran a conèixer els recursos per a joves en l’àmbit de la salut mental al territori.
Pel que fa al Premi Sant Andreu al Millor Projecte, enguany va recaure en l’associació La Trini Solidària. El projecte es titula “Trinitat Vella, un barri solidari” i aspira a donar suport a les famílies més vulnerables del barri, mentre es dona suport a altres barris, districtes i poblacions. El seu objectiu és donar d’aliments i estris de cura personal, crear una xarxa de col·laboraboració entre els serveis municipals i l’entitat, abaratir el màxim possible les factures de llum i gas, tramitar el bo social, fer petites reparacions de la llar, i suport en tràmits, problemes d’habitatge i tràmits i material d’escolarització.
En aquest punt, es van dedicar uns minuts a mirar al passat quan va pujar a l’escenari Basketbeat, l’entitat guanyadora del Premi Sant Andreu al Millor Projecte. Van tornar enguany per explicar el projecte que han desenvolupat amb la dotació econòmica que van rebre l’any passat i, a més, van oferir una actuació de la seva especialitat: percussió amb pilotes de bàsket, acompanyada per cajón flamenc, saxo i veu.
D’altra banda, la primera de les distincions personals d’enguany va ser per Ramon Garrabella, que rebia el premi a títol pòstum. Va ser president de l’Ateneu Obrer de Sant Andreu de Palomar i el premi el van recollir els seus fills, Francesc i Natàlia. La segona distinció va ser per Paquita Delgado Espín, presidenta de l’Associació de Veïns del Bon Pastor, i tenia com a objectiu reconèixer tota la seva trajectòria de lluita veïnal al barri. Finalment, també es va voler reconèxier la trajectòria d’Enric Martínez Escuder, director artístic de l’Esbart Maragall des de fa 30 anys. A més de rebre el premi, l’Esbart el va voler homenatjar amb la interpretació d’una coreografia seva titulada “Ballant amb Al Tall”. Els intèrprets van ser ni més ni menys que els seus fills Dídac i Berta.
Finalment, quatre entitats van rebre la distinció per aniversari. Les dues primeres van ser el Club Esportiu Fabra i Coats i l’Associació d’afectats del Virus Herpes, que han fer 10 anys aquest 2023. La tercera distinció va ser per la Fundació Osas, que enguany celebra mig segle d’existència i que aplega 1080 infants i joves amb discapacitat i 127 professionals en dues escoles, un cdiap i un centre ocupacional. El darrer dels premis va ser pel Col·legi Mare de Déu dels Àngels de La Sagera, celebra enguany els seus 125 anys d’història. Aquest centre educatiu ha format durant més d’un segle a milers d’alumnes del barri.
Després de la foto amb tots els premiats, Basketbeat va tornar a l’escenari per oferir un taller a totes les persones que hi van voler participar per aprendre una mica a fer el que els agrada fer: botar les pilotes per fer música.