Es calcula que la matèria orgànica representa un 40% dels residus que es generen a la ciutat. Aquests residus si no se separen al contenidor marró, acabaran en una planta de valorització energètica, on es cremaran per fer energia, o bé en un dipòsit controlat, un abocador. La matèria orgànica té un alt contingut en aigua i, per tant, el seu transport, la crema o la disposició tenen un impacte ambiental alt a causa dels lixiviats, l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle… Ara bé, si observem la natura, la matèria orgànica no és mai un residu. Aquesta segueix un cicle que sustenta la vida: el compostatge. El compostatge és el procés pel qual la matèria orgànica es degrada, gràcies a microorganismes i animals més grans, fins a convertir-se en terra, en adob que serveix per fer créixer les plantes i els arbres de nou.
Al districte de Sant Andreu hi ha diferents punts de compostatge comunitari on veïns i veïnes porten les seves restes orgàniques per assegurar-se que aquestes acaben convertint-se en adob pels seus horts o plantes de casa. N’és un exemple el compostador del Casal de Gent Gran de Navas, un compostador al terrat de l’edifici on les persones que participen en l’hort hi poden deixar les seves restes, sobretot peles de fruita i verdura.
Per poder explicar tot això als més petits, hem estrenat dues activitats per alumnat de primària. Visitarem el compostador comunitari del Casal de gent gran de Navas i descobrirem els éssers vius responsables d’aquest procés tan important per tancar el cicle de matèria orgànica.
Podeu consultar les activitats al nou catàleg escoles en el document adjunt.
Per més informació, podeu posar-vos en contacte a través del correu
santandreuambiental@bcn.cat o el telèfon 699 90 23 59.