Dia a dia, a l’Aula, treballem per tal que els veïns i veïnes del districte coneguin i tinguin a l’abast més eines i recursos per viure d’una manera sostenible amb l’entorn. La generació de residus és un tema d’actualitat i que preocupa el veïnat, sovint a l’aula arriben preguntes com: Més enllà de fer-ne una bona separació, com podem evitar generar tants residus? O per què no hi ha més exigències envers les empreses productores? La nova llei catalana de residus que s’està gestant des de la Generalitat de Catalunya pretén ser un pas endavant en aquests aspectes.
Alguns dels punts que vol incloure són l’obligatorietat que els comerços ens permetin portar-nos la nostra pròpia carmanyola, disminuir el sobreembalatge o coses tan senzilles com beure aigua de l’aixeta en un bar sense necessitat de pagar una aigua embotellada. La llei també amplia la responsabilitat dels productors envers la gestió final dels productes per tal que el cost del tractament no recaigui al consumidor i demana més atenció en l’efecte sobre la salut dels materials de què estan fets els embalatges alimentaris. Per conèixer més aspectes de la nova llei de residus, consulta’n l’avantprojecte aquí.
Diferents col·lectius de la ciutat com Rezero, Solidança o Andròmines entre molts d’altres varen demanar el passat 5 de juliol en un acte reivindicatiu i festiu a la Plaça Sant Jaume que la nova llei catalana compleixi amb totes aquestes demandes i permeti avançar realment cap a un model més sostenible, un canvi que necessitem que arribi ja.
Per saber-ne més, posa’t en contacte amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a través del correu (santandreuambiental@bcn.cat) o el telèfon (699 90 23 59).