El sistema alimentari és una peça clau per la situació d’emergència climàtica. Les nostres dietes i el model alimentari basat en l’agricultura intensiva, produeixen impactes en el planeta i exhaureixen recursos que són limitats a la natura: emissions de gasos d’efecte hivernacle, sobreexplotació de recursos hídrics, contaminació d’aigües i sòls, degradació de sòls i destrucció d’hàbitats naturals, disminució de la biodiversitat, generació de residus i expropiació de terres, són algunes de les conseqüències del que arriba als nostres plats dia rere dia.
Tot i això, podem avançar cap a societats amb una alimentació més sostenible, és a dir, arribar alimentar tota la població d’una manera que beneficiï les persones, el planeta i el territori. Per això cal produir, transportar, vendre, comprar i consumir sota la mirada de la Sobirania Alimentària, on els pobles puguin determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten: tenir dret i accés a la terra i als recursos naturals, alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics, protegir i regular la producció i el comerç agrícola interior amb l’objectiu d’aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària de totes.
Sota aquesta mirada de promoure la Sobirania Alimentària, neixen els Mercats de Pagès a Barcelona, que fan accessible una alimentació sostenible i saludable a la ciutadania. El Mercat de Pagès de la Sagrera, liderat pel Menjador Ca La Rosa se celebra cada dos diumenges a la Plaça Masades i s’hi poden trobar productes ecològics, de proximitat i de temporada de la mà de productors i productores locals. A part de promoure aquesta alimentació sostenible, al mercat s’hi treballa la importància de la compra de circuit curt per fer valdre la feina i el producte del productor i reduir alhora la petjada ambiental. A més els diumenges al Mercat de Pagès, és un espai on es reuneixen les veïnes, amb voluntat de transformar, prendre consciència i aprendre sobre el com i el que mengem, també es dinamitza la plaça amb diferents actes com: vermuts musicals, xarrades d’alimentació i receptes, debats i mostra d’entitats del barri, etc. El pròxim 20 de març d’onze a una del matí, aquesta dinamització, la durà l’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu, què portarà els seus jocs gegants infantils, on a través del joc i la diversió elaboraran les bones pràctiques ambientals que podem dur a terme en el nostre dia a dia, entorn de diverses temàtiques sobre la gestió de residus i el consum responsable.