El programa de Comunalitats Urbanes està conformat per 22 comunalitats arreu de Catalunya que ja estan treballant per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del petit comerç, del teixit cooperatiu, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu.
La Comunalitat dels Barris de Sant Andreu és un programa de dinamització socioeconòmica que cerca apropar l’Economia Social i Solidària als projectes de suport mutu de Bon Pastor, Baró de Viver i La Sagrera, a part d’algunes actuacions al barri de Sant Andreu, amb l’objectiu de generar ocupació digna en aquests barris.
Concretament, des de ProperESS es proposa una visió d’acció climàtica aterrant aquest programa amb tres eixos vertebradors: alimentació sostenible, sobirania energètica i aprofitament de recursos urbans i tres eixos transversals amb què ens connectem als territoris: cultura comunitària, comunitats d’aprenentatge i cures. Les entitats participants del projecte són: Espai Ambiental, Ca la Rosa, Bitlab, Sepra, Andrómines, Nau Bostik, La Fabric@.
Des de l’Aula Ambiental estem treballant amb ProperESS en diverses activitats per millorar la gestió dels horts urbans del districte i reduir la generació de residus, centrant-nos en la gestió de la matèria orgànica, promovent el compost comunitari.
Per una banda, el dissabte 17 de desembre, farem una matinal d’activitats infantils amb La torre de la Sagrera per promoure el consum responsable de joguines al Nadal.
De cara el trimestre que ve, organitzarem el Para i Repara, una activitat per aprendre a reparar els aparells de la llar i lluitar, així, contra l’obsolescència programada.
Juntament amb la Xarxa d’Horts Urbans dels Equipaments Municipals, s’està gestant també una jornada de treball al Centre Cívic Baró de Viver de cara al febrer per cavar una bassa naturalitzada. Serà un dia de convivència on construirem un compostador comunitari.
Aquell mes també, farem una taula rodona per compartir experiències d’horta comunitària a la Nau Bostik. Ens acompanyaran experiències de diferents indrets i amb diferents maneres de fer, per enriquir-nos entre totes d’eines i recursos.
Per més informació sobre totes aquestes activitats, podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu a través del nostre correu santandreuambiental@bcn.cat o el telèfon 699 90 23 59.