Les tres principals preocupacions de la ciutadania són la inseguretat, amb el 22,7%; la neteja, amb el 13,2%, i l’accés a l’habitatge, amb un 9,6% de les respostes. Pel que fa a les perspectives de futur, la majoria de la ciutadania és optimista, ja que un 57,4% creu que la ciutat millorarà.
Els 26 serveis municipals en general aproven o obtenen una puntuació de notable. Els Bombers i les biblioteques públiques continuen sent els serveis més ben valorats, amb un 8 i un 7,8, respectivament. La neteja i la seguretat, tant en l’àmbit dels barris com al conjunt de la ciutat, aproven. La circulació i l’aparcament suspenen, amb un 4,9 i un 3,9, respectivament.
L’enquesta es va fer entre el 19 de gener i el 17 d’abril i s’inclou en el Pla d’estudis sociològics. És un treball que es fa anualment, des del 1985, a partir de l’entrevista domiciliària a més de sis mil persones per conèixer-ne l’opinió sobre la ciutat, la gestió municipal i l’avaluació que fan dels diferents serveis oferts per l’Ajuntament.
Baròmetre postelectoral
El Baròmetre postelectoral, corresponent al mes de juny i elaborat un cop celebrades les eleccions del 28 de maig, mostra un augment de l’optimisme respecte a la ciutat, ja que un 30% de les persones entrevistades consideren que la ciutat ha millorat. A més, augmenten els qui pensen que la ciutat millorarà (56%), i disminueixen els qui pensen que empitjorarà (21,4%, 12 punts menys que fa un any).
També s’observa una millora de la valoració de la gestió municipal: el 42,4% de les persones entrevistades consideren que és bona o molt bona; un 12,6% considera que és normal, i un 42,7% de les persones enquestades es mostren crítiques.
Pel que fa a l’estat actual de l’economia, prop del 40% dels enquestats consideren que és bo, mentre que un 42% el valora negativament, i en comparació amb un any enrere, la tendència és positiva. Les perspectives de futur són molt bones, amb un 56% d’optimistes i un 20% de pessimistes.
El Baròmetre es va fer just després de les eleccions i abans de l’elecció del nou alcalde, del 30 de maig al 8 de juny, a través de 800 entrevistes telefòniques a barcelonines i barcelonins amb dret a vot a les municipals.
Tenint en compte el resultat de les eleccions, el 44% creia que Xavier Trias havia de ser l’alcalde de Barcelona; el 18,3%, que ho havia de ser Jaume Collboni, i el 12,7%, Ada Colau.