El barri de Sant Andreu de Palomar ha participat en una nombrosa espigolada de taronges amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari i d’elaborar una melmelada 100% natural. La recollida ha estat possible gràcies a la participació d’un grup de persones voluntàries juntament amb els equips i l’alumnat dels instituts Martí i Pous, FEMAREC i La Sagrera-Sant Andreu. També hi va participar la Cuina Comunitària La Sagrera i veïnat a títol individual.
En total, en territori andreuenc s’ha comptat amb la implicació de 240 persones i la recollida s’ha saldat amb 1.800 kg de taronja amarga recuperada. Tot això, durant la jornada del divendres 2 de febrer. Durant la resta del cap de setmana la iniciativa ha recorregut els districtes de les Corts, l’Eixample, Sant Martí, Ciutat Vella i Gràcia.
A nivell de ciutat, la participació ha estat de 598 persones i de 5.375 kg de taronja amarga recuperats.
Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a es im-perfect®, l’obrador d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. Els pots de melmelada 100% natural “La Marga” es distribueixen a diferents entitats socials de cadascun dels districtes que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
Coneix el projecte
La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers és Sant Andreu, amb més de 1.100 exemplars. Sant Martí en té prop de 500; Gràcia, prop de 300; Ciutat Vella, uns 200; l’Eixample, entorn de 160, i les Corts, uns 70.
Des de l’Ajuntament de Barcelona i amb l’impuls de Parcs i Jardins, es desenvolupa aquesta iniciativa a sis districtes de la ciutat amb l’objectiu de promoure l’aprofitament dels aliments, amb iniciatives d’economia circular i verda que fomenten la participació ciutadana per avançar cap a un model de ciutat més justa i sostenible.
A més, el projecte inclou accions de sensibilització més enllà de les espigolades. Des d’Espigoladors es duen a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2023, el projecte va comptar amb la participació de més de 300 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.671 kg de taronja amarga. 11.400 unitats de melmelada “La Marga” que van anar a parar a entitats socials de la ciutat.