El Districte de Sant Andreu presenta avui la seva estratègia transversal per posar fre a la crisi originada per la Covid-19, i per iniciar el procés de reactivació i recuperació econòmica post pandèmia. Impulsat pel Districte de Sant Andreu i per Barcelona Activa, en coordinació amb el Pla de Barris, es tracta d’un pla que es desplegarà en un termini de 3 anys, que està dotat amb un pressupost de 9,3 M€, i que avui es presenta en la sessió ordinària del Consell de Districte en forma de mesura de govern.
El Pla de Desenvolupament Econòmic de Sant Andreu 2021-2023 és de fet el marc que integra un conjunt d’accions i projectes concrets a través dels quals es volen abordar els següents objectius:
- Reactivar l’economia des del territori amb la promoció d’activitats econòmiques al districte.
- Reactivar el comerç de Sant Andreu amb accions dinamitzadores de les botigues i els serveis de proximitat.
- Fer una aposta pel treball de qualitat com una eina per sortir de la crisi, acostant els recursos i els serveis ocupacionals a la població però també implementant intervencions ocupacionals al districte.
- Promoure els barris de la franja del Besòs, afavorint que veïns i veïnes del Bon Pastor-Baró de Viver, i la Trinitat Vella utilitzin els dispositius que ja existeixen d’inserció laboral.
- Detectar, acompanyar i finançar projectes i iniciatives que dinamitzin l’economia local, utilitzant eines ja existents com ara el programa Impulsem el que Fas.
- Treballar per la reindustrialització en clau metropolitana els polígons l’eix del Besòs.
- Oferir serveis i recursos específics per assessorar, formar, promoure i consolidar projectes d’economia social i solidària.
Per assolir aquests objectius, el pla plantejarà accions concretes com ara evolucionar i consolidar iniciatives com Sinèrgics, un espai de cotreball pioner que el Districte de Sant Andreu va impulsar al barri de Baró de Viver l’any 2016 i en el qual hi treballen 40 coworkers, 21 d’ells freelance i que reuneix 9 projectes cooperatius, tant del districte com d’altres zones de Barcelona. Es tracta d’un projecte que ofereix un retorn social de les iniciatives allotjades a entitats i projectes del territori com a contraprestació de l’ús dels espais de Sinèrgics: formació, tallers, suport en el disseny de materials de comunicació, etc.
En el camp del comerç, en el qual el Districte ja té en marxa un pla de xoc, es plantegen actuacions concretes com posar en marxa el nou mercat de Sant Andreu, impulsar la dinamització comercial dels barris de l’Eix Besòs de la mà del Pla de barris, fomentar els projectes de reutilització de les dades obertes, recolzament en millores d’accessibilitat i imatge exterior, iniciar el projecte pilot de l’Àrea de Promoció Urbana al carrer Gran de Sant Andreu o bé la pacificació de l’avinguda Meridiana en el seu tram al districte, entre d’altres.
Els projectes relacionats amb l’ocupació abordaran aspectes com l’escletxa digital que afecta especialment a persones que ja pateixen situacions de vulnerabilitat i que la manca de competències digitals els fa encara més difícil l’accés a processos de recerca de feina. A l’oferta formativa digital que ofereix des de fa temps l’Antena Cibernàrium a la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra s’incorporarà un nova antena el nou espai de formació digital del Canòdrom de la Meridiana.
Un dels exemples d’accions relacionades amb l’impuls de l’economia social i solidària es troba en el projecte singular de la Nau Vila Besòs, que van impulsar el Districte de Sant Andreu i Barcelona Activa a finals del 2018, i l’economia col·laborativa entre les entitats que allotgen el seu material, perquè comparteixin idees, recursos, formacions, actuacions, etc. I així, optimitzar els recursos i oferir formació en economia circular per entitats i veïns i veïnes. A octubre de 2020, 53 entitats formen part del projecte de Nau Vila Besòs, amb un volum d’ús de l’espai d’emmagatzemat de 386 m3 que correspon a un 69% d’ocupació de la capacitat total.
Els plans del Districte, passen per afegir nous usos a la Nau, complementaris als existents, per potenciar la seva vessant de promoció socioeconòmica. Algunes línies de treball, que es desenvoluparan amb tots els actors implicats, estan vinculades la creació d’un laboratori d’economia circular, un espai de distribució de mercaderies d’última milla o un projecte d’impuls de repartiment a domicili sostenible.
Cal destacar també el suport a la Fira d’Economia Solidària que té lloc anualment al recinte de la Fabra i Coats i la consolidació de la Fira d’Economia Social del districte, a més d’acollir activitats de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.
El segon districte amb menys renda per càpita de la ciutat
El districte de Sant Andreu, amb 151.976 habitants (segons dades del padró de gener de 2020) és el segon districte amb menys renda per càpita de la ciutat de Barcelona. El salari mitjà de la població andreuenca (27.716€/any) és 10 punts inferior a la mitjana del conjunt de la ciutat i la taxa d’atur se situa en el 9,1%. Mentre que a la ciutat aquesta taxa se situa en el 8,5%. Per altra banda, la Trinitat Vella és el segon barri de Barcelona amb la taxa d’atur més alta, amb un 15,3%.
Pel que fa als impactes directes provocats per la crisi de la Covid-19, Sant Andreu ha viscut una recuperació comercial registrada a mitjans d’octubre del 104% i és l’únic districte amb una recuperació superior a 100. En aquest districte la rellevància de la compra de proximitat durant la pandèmia ha tingut efectes positius. En canvi, el sector de la restauració, amb una afectació molt negativa durant aquesta crisi i com està passat a la resta de la ciutat, encara no ha recuperat la meitat del volum de transaccions que es feien durant el mateix període de l’any passat.