Al Sant Andreu Teatre (SAT!) ja fa mesos que ho tenen tot a punt. No els agrada deixar la feina per a l’últim moment i ja al juny tenien tota la programació escolar enllestida. Propostes de tota mena, per a tots els gustos i de tots els colors. Montse Puga, responsable de Producció i Escoles del SAT, explica que: “A les 22 propostes per a infantil i primària hi ha de tot: circ, titelles, dansa, anglès, etcètera. També tenim petits formats que podrem veure a dalt de l’escenari i aquest any posem especial atenció al teatre per a infantil. A secundària, continuem treballant amb el projecte de teatre i literatura, que està adreçat a l’alumnat de Batxillerat. Li continuem donant continuïtat perquè l’alumnat ha de llegir igualment aquestes obres. Nosaltres proposem una dramatúrgia d’uns cinquanta minuts que resumeix l’obra. Això permet treballar millor l’obra literària en qüestió. A banda, continuem amb una programació àmplia per als i les adolescents”.
Una programació decidida que aposta per l’entreteniment lligat als valors i els drets humans. Una bona mostra n’és l’obra 3,2,1… Zero. Contra la violència de gènere, de la companyia La Jarra Azul, que s’endinsa en els sentiments de les dones maltractades a partir de petites escenes intenses, clares i directes i aborda la responsabilitat que tenim com a societat versus aquest fenomen. “Un espectacle sobre el maltractament creat per esperonar l’esperit crític del públic i educar en la no-violència. La peça vol ser l’inici d’un diàleg que ha de continuar després de la funció”. Una altra proposta és Mary Shelley and Frankenstein, de la companyia Jumping Ducks. Es tracta d’una comèdia musical que reivindica les dones escriptores, reflexiona sobre l’assetjament escolar i aprofundeix en els reptes als quals ens enfrontem amb l’aparició de la intel·ligència artificial.
Montse Puga assegura que a Catalunya s’estan fent molt bones propostes de teatre infantil i juvenil: “Actualment, hi ha moltíssima qualitat i es treballa molt bé. A l’hora de programar el curs escolar, tens a on buscar. De fet, algunes de les companyies de casa nostra exporten les seves produccions a nivell internacional. És precisament el cas de Laika, de Xirriquiteula Teatre, un espectacle molt internacionalitzat, traduït ja a 10 idiomes i pel qual s’estan preparant dues noves traduccions”. Aquesta obra ha rebut el premi Max al millor espectacle familiar, el premi FETEN a la millor autoria i direcció, el premi de la Crítica al millor espectacle de teatre familiar, millor espectacle jurat infantil i millor escenografia a la Fira de Titelles de Lleida. “Tenen una posada en escena de molta qualitat”, assegura la Montse. De la programació escolar d’enguany també destaca La casa més petita, de la companyia Campi qui pugui, que aborda la incertesa que viuen els infants refugiats arreu del món.
Continuació amb el projecte de teatre amb l’Institut Doctor Puigvert
Aquest any també es dona continuïtat al projecte teatral amb l’alumnat de 2n de Batxillerat d’arts escèniques de l’Institut Doctor Puigvert. Aquest any imparteix el taller l’actriu Paula Blanco, que agafa el relleu d’Alberto Díaz. Montse Puga explica que estan encantats amb el funcionament d’aquesta iniciativa, que s’inicia a l’octubre i acaba a l’abril. “L’alumnat té la possibilitat de treballar en un projecte de principi a fi i veure com funcionen les qüestions tècniques, el vestuari, la comunicació d’una obra, etcètera. Això els estimula molt perquè els dona una visió molt àmplia i és molt positiu tant per a ells com per a nosaltres”, conclou.
La temporada 2022-23 el SAT! va tancar amb unes xifres extraordinàries: en l’àmbit de la campanya escolar, van passar pel teatre uns 27.652 alumnes.