‘Següent pas’: una manera artística de reflexionar sobre els canvis d’etapa

29/06/2022 - 15:25

La mostra va incloure les obres creades des de la col•laboració entre les artistes que faciliten el procés de creació, membres de Luciérnagas Arte en Acción, els nens i nenes i la gent gran que va participar en el projecte.

El passat 7 de juny es va inaugurar al Centre Cívic del Bon Pastor el projecte artístic “Següent pas mostra“, una iniciativa que s’ha treballat amb l’alumnat de 5è i 6è de Primària de les escoles Santíssima Trinitat, L’Esperança de Baró de Viver i Bon Pastor i els tres grups de gent gran dels casals dels tres barris esmentats.

La mostra va incloure les obres creades des de la col·laboració entre les artistes que faciliten el procés de creació, membres de Luciérnagas Arte en Acción, els nens i nenes i la gent gran que va participar en el projecte. La mostra va incloure: els retrats de l’alumnat realitzats amb tècniques diverses (fotograma de laboratori, fotografia analògica i cianotípia), collages, retrats de la gent gran i cartes intergeneracionals que s’han intercanviat en el marc del projecte.

Aquest és un projecte finançat pel Consorci d’Educació de Barcelona que ja compta amb cinc anys de recorregut. En aquesta ocasió, però, és la segona vegada que té un component intergeneracional. “Següent pas” té com a objectiu reflexionar sobre el canvi d’etapa de la infantesa a l’adolescència.

“La pregunta sobre la qual comencem a treballar és: ‘Com et sents respecte a aquest canvi d’etapa. Quines són les teves emocions? Aquest és el detonant; a partir d’aquí comença un treball que gira entorn les emocions, la seva visualització i la seva validació”. Qui parla és Adriana Nicosia qui, juntament amb Soledad Soler, forma part del col·lectiu Luciérnagas Arte en Acción.

A partir de les reflexions de la canalla, es van fer una sèrie de retrats fotogràfics amb diferents tècniques; els protagonistes dels quals van ser els mateixos nens i nenes. Durant l’última sessió del projecte, els infants van escriure una carta conjunta al grup de gent gran del casal del barri. “En aquesta carta, l’alumnat explicava què ha fet i preguntava coses a la gent gran vinculades amb el canvi d’etapa”. Les persones grans també van ser retratades. L’objectiu era fer-los recordar els canvis d’etapa i poder plasmar les emocions en una fotografia.

Va ser precisament el passat 7 de juny quan es va fer la cloenda del projecte i grans i petits es van poder conèixer. “Va ser un moment molt agraït i preciós. Considerem que és molt important poder generar aquesta mena d’espais de trobada i d’intercanvi entre diferents generacions. Els petits en poden aprendre molt i per a la gent gran és molt positiu, el contacte amb els nens i nenes”, explica l’Adriana, qui té la percepció que cada vegada hi ha més propostes intergeneracionals i que cada cop es dona més importància a l’intercanvi. “Per a continuar en aquesta línia, és fonamental destinar-hi recursos econòmics. També està ajudant-hi molt el treball per projectes dels centres escolars; ja que permet introduir línies de treball que no són les tradicionals”, conclou.

Allò que més ha sorprès l’Adriana ha estat el nivell de consciència que les criatures tenen sobre el canvi que experimentaran quan arribi l’adolescència. “Tenen molta informació, saben què els començarà a passar físicament i ho tenen molt interioritzat”. Una altra cosa que també la va sorprendre va ser una pregunta concreta que els infants van fer a la gent gran: si s’havien enamorat alguna vegada. Per la seva part, durant el temps que ha durat el projecte, la Sole ha constatat la necessitat que té la gent gran d’expressar-se: les ganes que tenen de parlar. “Hem de construir espais en els quals es produeixin exercicis de memòria històrica; la gent gran necessita explicar com vivien, com se senten, etc.”.

La valoració de la feina duta a terme és molt positiva. A de Luciérnagas Arte en Acción consideren que les intervencions artístiques amb una finalitat social tenen un impacte molt positiu en la població, sobretot entre grans i petits. “Vivim en un món ple d’imatges, però generar-ne de noves, si no hi ha un treball previ o posterior, és un error. El treball que hem dut a terme amb l’alumnat i la gent gran ha provocat certes reflexions i s’ha pogut parlar des del jo emocional; i això ha resultat molt positiu”, diu l’Adriana.

A finals d’any es farà una altra exposició relacionada amb el projecte, però tindrà un altre format. Se seleccionaran una sèrie d’obres i l’exposició serà itinerant perquè pugui viatjar als tres barris.