Servei d’interculturalitat del Districte de Sant Andreu, qui som?

15/06/2022 - 16:42

"La nostra missió és vetllar pel compliment dels principis de la interculturalitat: Equitat i justícia social, coneixement i reconeixement de la diversitat i el diàleg intercultural, garantint espais d'interacció positiva."

El Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu, és una iniciativa que el Districte de Sant Andreu, d’acord amb el Programa BCN Interculturalitat, posa en marxa per donar resposta a les necessitats de la diversitat dels barris de Sant Andreu, incorporant la perspectiva intercultural i, interseccional en la gestió i execució dels projectes, programes i activitats que es porten a terme en l’àmbit del territori. Té diversos projectes en marxa:

Apodera’t: tallers de costura inicial i avançat

Llengües maternes: classes d’aprenentatge d’àrab amb els/les alumnes de  l’escola-institut Rec Comtal.

Accions de sensibilització, assessorament i formació sobre temàtiques relacionades amb la interculturalitat i participació en taules i xarxes comunitàries sense deixar de costat tot el tema de  difusió d’aquelles activitats, notícies i recursos relacionats amb la diversitat cultural promoguts tant a escala de districte com en l’àmbit de ciutat.

PRESENTACIÓ DEL SERVEI D’INTERCULTURALITAT

Des del nostre servei assessorem i donem suport a iniciatives interculturals d’altres entitats, així com oferim formació en interculturalitat i interseccionalitat a professionals del districte amb l’objectiu de facilitar eines teòriques i pràctiques d’aproximació i coneixement de les diverses realitats culturals. Partim d’una reflexió sobre els contextos culturals, personals i professionals per a poder prendre consciència de les relacions de poder existents i com afecten aquests privilegis en la relació educativa amb col·lectius diversos. Una visió integral que treballa cap a una cohesió social i la millora de la convivència en els barris. Un exemple d’això és el nostre recent curs de formació sobre l’Islam i la Islamofòbia a Catalunya.

Una altra de les nostres propostes són les taules Interculturals, uns espais de diàleg, debat, reflexió i aprenentatge compartit; on convidem a les veïnes i veïns; i les entitats i serveis del districte a reflexionar sobre temàtiques d’interès que afecten la realitat quotidiana de la diversitat cultural en els barris. Al llarg dels últims anys hem tractat temes tan diversos com l’habitatge (la importància de les xarxes veïnals, el problema dels desnonaments, etc.), o més recentment les diferents experiències de les refugiades invisibilitzades.

D’altra banda, durant els últims anys hem col·laborat en la participació i organització de diverses activitats de sensibilització, com el Dia Internacional de la Dona, la Setmana de la Convivència de Trinitat Vella, la Tardor Solidària, el Dia contra la islamofòbia amb l’obra de teatre-fòrum “La insuportable banalitat del tema” o la campanya “Ramadà a Sant Andreu” amb la celebració de l’Iftar popular. El nostre objectiu és conscienciar sobre la importància d’aquestes dates en la nostra comunitat, aconseguint una major visibilització d’aquells col·lectius minoritzats implicant a tots els veïns i veïnes en la participació i celebració d’aquests actes.

Creiem que la transversalització de la perspectiva intercultural en tots els àmbits del districte és un repte en si mateix que requereix la implicació de tots els agents socials i de l’administració (serveis i recursos de l’administració, teixit associatiu, veïnat entre altres), per això el Servei d’Interculturalitat del Districte de Sant Andreu continuarà treballant per arribar al màxim d’entitats i de col·lectius diversos i donar a conèixer la seva tasca i projectes, implementant una estratègia de comunicació adaptada a la realitat veïnal del districte.