S’estrena la nova plaça del Canòdrom amb més espais de joc i estada

11/06/2024 - 15:57

L’obra es van iniciar el gener de 2023 i ha comptat amb una inversió total de 3,6M d’euros que dona resposta a una llarga reivindicació de les entitats i veïnat de l’entorn.

El barri del Congrés i els Indians ja gaudeix de la nova plaça del Canòdrom. Una reforma que ha millorat l’espai, convertint-lo en una zona enjardinada on es promouen nous usos per als veïns i veïnes del barri. Les obres s’han allargat durant més d’un any i han suposat una inversió total de 3,6M d’euros.

La plaça del Canòdrom es troba limitada pels carrers Riera d’Horta, Concepció Arenal, Can Ros i Pardo i ocupa el que era l’antiga pista de llebrers. La reurbanització ha actuat sobre un total de 8.425 m2 i conserva la històrica pista amb un circuit de tres metres d’ample. Per a recuperar la memòria de l’edifici original  i establir de nou el vincle entre les grades i la pista, s’ha originat un traçat corb amb paviment de sauló que dona continuïtat al paviment  original i facilita aquesta connexió entre els dos elements.

La nova plaça ofereix diferents espais i zones d’usos, com una àgora per a actes a l’aire lliure, l’aforament del qual es complementa amb les grades de l’equipament, i una àrea per a gossos de 489 m2. Destaca també la superàrea de joc infantil, de més de 863 m2, que ofereix diferents possibilitats de joc i d’exploració pels infants. L’element principal és una xarxa de grans dimensions plena d’activitats lúdiques per jugar per sobre i per sota, i també inclou una zona d’excavadores i un laberint de troncs entre d’altres elements de joc per a totes les edats. A més, s’ha instal·lat una cistella de bàsquet.

Pel que fa a la superfície enjardinada, tot i que degut a la sequera extrema les feines de plantació de vegetació no s’han pogut executar dins el termini d’obra, ocuparà un espai de 2.245 m2 on es garantiran àrees d’ombra. La vegetació tindrà un paper simbòlic important, ja que s’ubicarà al voltant del nou contorn de la plaça i permetrà redescobrir i recordar la buidada pista de llebrers antigament oculta darrere el mur perimetral.

Pel que fa a l’accessibilitat de la plaça, es garanteix a través de tres grans entrades situades en els carrers perimetrals. A més, cadires, bancs i mobiliari urbà s’han instal·lat al llarg dels recorreguts de manera que els camins no són només àmbits de circulació sinó també d’estada.

El nom de la plaça ve donat per l’edifici de l’antic Canòdrom, d’Antoni Bonet i Josep Puig, de l’any 1964, que forma part del Catàleg de Patrimoni Arquitectònic Històric-Artístic de la Ciutat, i té una especial importància dins del barri. L’edifici del Canòdrom és una de les obres més singulars de Barcelona, i forma part d’un conjunt d’obres de l’arquitectura moderna que sorgeix després de la guerra, ja que és l’únic edifici amb una estructura metàl•lica singular a Barcelona que ha sobreviscut a aquells anys.

El carrer de Can Ros es converteix en plataforma única

El carrer de Can Ros donarà continuïtat a la plaça del Canòdrom convertint-se en un carrer de plataforma única i accessible. S’invertirà el sentit de la circulació, que passarà a ser del carrer de Concepció Arenal a Pardo, d’aquesta manera es minimitzarà l’ús viari i es prioritzarà el pas per a vianants millorant l’accessibilitat.

A més, s’aprofitarà l’actuació per substituït el mobiliari urbà, generar espais d’estada agradables i es reubicarà i ampliarà la instal·lació de l’enllumenat.

Es preveu que les obres comencin al llarg de l’estiu i s’allarguin aproximadament durant 6 mesos, amb una inversió total d’1,1 milions d’euros.