Sinèrgics, cinc anys de coworking i retorn social a Baró de Viver

07/03/2022 - 08:59

Primer espai de cotreball que impulsa el foment de l’emprenedoria i desenvolupament empresarial d’una comunitat de professionals que treballen amb i per a la ciutadania del seu entorn.

Sinèrgics Coworking de Retorn Social és el primer espai de cotreball que impulsa el foment de l’emprenedoria i desenvolupament empresarial d’una comunitat de professionals que treballen amb i per a la ciutadania del seu entorn.

Els seus eixos principals de treball:

  • Crear una comunitat de coworking cohesionada que faci créixer i consolidar els seus projectes professionals.

 

  • Fer que el talent professional es converteixi en un recurs per al veïnat, agents i entitats del barri de Baró de Viver, que impactarà de forma positiva en la reactivació social i econòmica del territori.

 

Sinèrgics, una comunitat diversa.

Des que Sinèrgics va iniciar la seva activitat com a equipament singular el 2017, ha donat servei a un total de 180 persones emprenedores.

 

Durant cinc anys la comunitat professional s’ha anat consolidant, oscil·lant en el seu nombre al voltant d’entre quaranta i cinquanta coworkers. L’any 2018 es va arribar el màxim d’ocupació, superant els 50 membres. Actualment, hi ha censades  a l’espai 41 persones coworkers que formen part d’un total de 33 projectes. Per tant, superats els dos anys de pandèmia, la comunitat ha aconseguit mantenir-se dins la mitjana. La majoria de membres són dones, suposen el 60% de la comunitat front un 40% d’homes. En relació amb l’edat, la mitjana se situa al voltant dels 40 anys, mitjana que ha baixat darrerament després de la incorporació a l’espai de gent molt més jove, un fet aquest enriquidor per afavorir la col·laboració i aprenentatge. A més, la comunitat de Sinèrgics, està formada per una gran diversitat de projectes que van des de l’educació, les noves tecnologies, l’art, cultura, moda, gestoria, mediació, comunicació, promoció econòmica, disseny gràfic, disseny web fins a  l’arquitectura, gestió ambiental, fotografia, coaching, formació en el lleure, entre d’altres. Aquesta diversitat queda recollida en el catàleg de professionals de Sinèrgics.

 

Retorn Social

Pel que fa al floc, la moneda virtual que quantifica el retorn social, hi ha hagut una gran expansió just abans de la pandèmia, amb motiu d’una campanya de difusió del projecte finançada pel programa Impulsem el que fas ( expansió del floc)  a tot el districte de Sant Andreu. Actualment, són 50 entitats les adherides a la plataforma del floc de Sinèrgics.

Després de cinc anys s’han finalitzat 200 retorns externs, els quals han suposat aproximadament 1.700 hores de retorn social, d’aquests, un 80% han impactat directament a les entitats o serveis de Baró de Viver i la resta al districte de Sant Andreu.

 

Relació amb l’Economia Social i Solidària

Durant aquests cinc anys l’espai ha acollit 11 experiències fortament relacionades amb l’àmbit de l’Economia Social i Solidària (ESS). Actualment, hi treballen tres cooperatives i un projecte freelance, totes elles membres de la XES Sant Andreu i la XES Sagrada Família. Aquestes son:

  • Coodin, la més antiga de totes, dedicada a la promoció del comerç de proximitat i la dinamització dels eixos comercials de la ciutat
  • +Educació, centrada en el sector del lleure responsable en l’àmbit educatiu i fortament vinculada al projecte +Educació Sant Andreu, premi Carles Capdevila 2018
  • Enruta’t dedicada al feminisme, diversitats i les violències masclistes, coaching i formació.
  • La Inversa coach fa acompanyaments per apoderar en autoconeixement i gestió de les emocions.