Barcelona Espigola, projecte de recuperació i transformació de la taronja amarga de carrer, continua creixent en l’edició d’enguany. Apropant la ciutadania a la cultura de l’aprofitament alimentari, del 2 al 5 de febrer es van recollir 5.375 quilograms de taronja amarga, i es va doblar la quantitat de l’any anterior, als districtes de Sant Andreu, les Corts, Ciutat Vella, Sant Martí, Gràcia i, per primera vegada, a l’Eixample. A les espigolades hi van participar 598 persones voluntàries, una bona part en representació de 29 entitats (escoles, entitats socials i col·lectius veïnals), que van espigolar 415 arbres.
Transformats més de 5.000 quilos de taronges en melmelada
Les taronges recollides s’han processat i transformat en melmelada de taronja amarga a l’obrador social es im-perfect. Una melmelada artesana, 100% natural, batejada amb el nom de La Marga, que lluita per l’aprofitament alimentari i fomenta un model d’economia circular. Enguany s’han elaborat 12.400 unitats de melmelada, que s’han distribuït a entitats veïnals i col·lectius del territori que atenen persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o altres situacions d’exclusió o vulnerabilitat social. En total, 37 equipaments, centres educatius o entitats dels sis districtes han estat els beneficiaris de la donació. L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha estat l’encarregada d’analitzar tant les taronges en cru com la melmelada per assegurar la qualitat del producte final.
Més enllà de les espigolades
El projecte també ha inclòs accions de comunicació i sensibilització. S’han fet tallers destinats tant a les entitats que participen en les espigolades, com a centres educatius o altres col·lectius de cadascun dels sis districtes. En total, 16 d’aquestes s’han implicat en les activitats amb la participació de més de 450 persones. Els tallers han permès debatre sobre la problemàtica del malbaratament alimentari, s’han compartit iniciatives d’aprofitament, bones pràctiques de consum i reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.
La voluntat de Parcs i Jardins és continuar ampliant la iniciativa a la resta de districtes de la ciutat, per contribuir a l’aprofitament alimentari i l’economia sostenible. Barcelona Espigola s’emmarca en l’eix 3 del pla Natura, en l’Estratègia d’agricultura 2030 i en l’Estratègia de l’alimentació sostenible 2030.
Descobreix totes les dades sobre el Barcelona Espigola 2024, projecte impulsat per l’Institut Municipal de Parcs i Jardins i gestionat per la Fundació Espigoladors.