Entitats, veïnat i personal tècnic de l’ajuntament de Barcelona reprenen la Taula de treball d’espai públic, un punt de debat comunitari per valorar l’estat de carrers, places i jardins pel que fa neteja, manteniment del mobiliari, enllumenat i espais verds, entre d’altres. En aquesta primera sessió, el debat es va centrar a conèixer la neteja i la recollida de residus als diferents espais públics de Congrés-Indians. L’objectiu és crear una dinàmica de treball que permeti instaurar mesures de millora a tots els jardins i espais d’estada del barri, augmentant la qualitat de vida de totes les persones que hi viuen i s’hi acostin.
La propera trobada per afrontar les millores al barri serà aquest dilluns 21 de febrer en l’Ateneu D’Innovació Dgital i Democràtica-Canòdrom de barri Congrés-Indians i s’ha de confirmar assistència escrivint un correu a spitdistrictesantandreu@bcn.cat. En aquesta sessió s’abordaran les novetats introduïdes amb el nou contracte de neteja de l’espai públic al territori.
L’estat de la qüestió al barri
En la sessió inicial es van explicar les dinàmiques actuals de neteja que ja funcionen al barri, des de l’escombrada manual (que es du a terme entre 5 i 7 dies per setmana) fins a la neteja de parcs viaris i places. En aquest punt, es van remarcar els torns que desenvolupen els equips encarregats de les tasques, destacant les diferents franges horàries per debatre amb el veïnat si resulten efectives.
Els serveis d’escombrada, per la seva banda, inclouen la modalitat manual, que es du a terme els 7 dies de la setmana a les zones de Felip II, Garcilaso i Maragall, i l’escombrada mecànica, que se centra en el torn de nit durant fins a tres dies a la setmana. Altres serveis relacionats també inclouen la neteja de l’entorn dels contenidors, la tasca de la brigada polivalent de desbordaments i voluminosos i la recollida de xeringues.
Respecte a la recollida de residus, la sessió també va plantejar la freqüència amb què es recullen els diferents contenidors i es va informar de la taxa de reciclatge que actualment es produeix a Barcelona, vora el 33%. En aquest sentit, la mesa de treball també fa èmfasi en la necessitat de superar aquest percentatge per poder assolir l’objectiu municipal de residu zero.
Aquest espai de treball es reunirà de nou d’aquí unes setmanes, quan els serveis de neteja de l’Ajuntament faran retorn de les propostes de millora feta per les entitats i veïnes, així com obrir nous punts de debat, com poden ser la gestió dels espais verds del barri.
Des del districte de Sant Andreu es vol manifestar la importància de generar aquests espais de debat comunitari i per aquest motiu s’estendrà aquest model de treball a la resta de barris del districte.