Per al curs vinent, Temps d’Art estrena imatge gràfica pròpia, creada a partir d’un procés de treball participatiu amb l’alumnat d’arts visuals i plàstica de l’Institut Bernat Metge i el dissenyador Manel Gonell, conjuntament amb l’artista Anna Dot i la docent referent del centre.
A principis de setembre arrenca el nou curs escolar i, amb ell, també es posaran en marxa noves edicions dels programes de Cultura i Educació, com Temps d’Art. Tot ells tenen per objectiu establir connexions de llarga durada entre els agents de creació contemporània i els centres educatius, i vincular la comunitat educativa i el camp artístic a partir d’experiències dins i fora de l’aula.
Temps d’Art és un projecte d’educació i creació artística que interrelaciona els següents tres àmbits: la música, les arts escèniques i les arts visuals i plàstiques. L’objectiu és incrementar el temps de dedicació a l’experimentació artística, fins a una hora i mitja més a Educació primària i una a primer d’ESO, per tal de facilitar-ne l’accés i equilibrar les desigualtats en aquestes pràctiques.
Un curs de prova pilot
Temps d’art va arrencar el curs passat amb una primera prova pilot en la qual hi van participar més de 400 infants i joves dels centres educatius públics de L’Arc de Sant Martí, Els Horts i La Pau, de primer a sisè de primària, així com tot l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Bernat Metge.
Al llarg del curs 2021-2022 es van compartir coneixements i dinàmiques de treball amb els docents referents del centre i els artistes vinculats a les diferents disciplines artístiques: Anna Dot i Paula Molas (arts visuals i plàstiques), Marta Roma i Maria Fabregat(música) i João Lima i Sílvia Sant (arts escèniques).
Entre altres accions, es van desenvolupar diferents processos creatius que van concloure amb diversos esdeveniments, com ara el Carnestoltes, a més d’iniciar un procés participatiu per crear una imatge gràfica pròpia del programa.
Disseny gràfic i comunicació visual a l’aula
El dissenyador Manel Gonell, l’artista Anna Dot i el grup d’arts plàstiques i visuals de primer d’ESO de l’Institut Bernat Metge amb el docent referent del centre van ser els encarregats de treballar la proposta gràfica de Temps d’art. L’experiència, duta a terme al llarg de sis sessions, va permetre a l’alumnat entrar en contacte amb el món del disseny gràfic i la comunicació audiovisual, tot participant en la recerca i proposta d’idees.
En total, l’alumnat de l’IES Bernat Metge va fer sis propostes d’imatge gràfica i se’n van escollir tres: ‘El rellotge de l’art’, ‘Lletres dibuixades’ i ‘La merda’. Posteriorment, el dissenyador Manel Gonell i el seu equip va ajustar les idees originals i va redissenyar les propostes.
La guanyadora, que es convertirà en la imatge gràfica de Temps d’art, va ser ‘Lletres dibuixades’, una proposta inspirada en les plantilles utilitzades en el món del graffiti, que utilitza tipografia stencil i connecta amb l’art urbà. El resultat és un logotip tipogràfic que es transforma cada vegada que es marca sobre una superfície. Aquesta varietat dona riquesa i personalitat al conjunt de la identitat gràfica i el mateix logotip esdevé una manifestació artística.
Així, aquesta nova imatge servirà per identificar les activitats, projectes, materials i escoles involucrades. S’aplicarà a la propera edició de Temps d’art, prevista que comenci a principis d’octubre, juntament amb els altres programes de Cultura i Educació, com són EN RESiDÈNCiA, Tot Dansa, Escena Pilot i + Escena. Tots ells estan impulsats per l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i altres agents del sector, i s’emmarquen dins el Pla de Drets Culturals en el marc de la Mesura de Cultura i Educació.