El barri del Pi es prepara per celebrar la seva Festa Major, que enguany tindrà lloc del dissabte 19 al diumenge 27 de març.
Les festes recuperen el seu marcat ritual que començarà dissabte 19 amb el Toc d’Inici amb els Ministrers del Pi i el Repic de Campanes. A continuació hi haurà el Pregó de les Festes, que anirà a càrrec del sr. Fèlix Riera i Prado, gestor i docent d’indústries audiovisuals, exdirector de Catalunya Ràdio i d’Edicions 62.
Aquest matí també tindrà lloc la tradicional Remembrança del miracle de les monedes de Sant Josep Oriol, l’Anunci del Baladrer, la Tronada d’inici de les Festes, la Cercavila anunciadora i el Ball dels quatre Gegants originals del Pi, unes figures del segle XIX que només surten al carrer aquest dia.
A la tarda hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona i els de Cerdanyola, i al vespre el Retaule de Sant Josep Oriol, que enguany es representarà amb una escenografia renovada però amb la passió de sempre.
L’endemà diumenge, arriba el moment de “Bestieses. Els convidats del Lleó i la Mulassa de Barcelona”. En aquesta edició, el Lleó convidarà l’Àliga de Vilafranca del Penedès, que surt en comptades ocasions de la seva ciutat. La Mulassa, per la seva part, rebrà l’Ovella de Castellví de la Marca, estrenada l’any passat. El moment culminant de l’acte serà la ballada dins de Santa Maria del Pi així com la posterior ballada final a la plaça del Rei.
Dimecres 23, diada de Sant Josep Oriol, serà el torn del Repic de Campanes i l’Ofici de Festa Major amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi amb la música de l’orgue de la basílica, així com el cant dels goigs de Sant Josep Oriol.
El dijous 24, com ve sent habitual, es farà una taula rodona a la Casa dels Entremesos, que parlarà de “Les dones al món geganter” amb la participació de quatre geganteres que parlaran sobre la visibilitat de les dones en l’àmbit geganter. Com a novetat, gràcies a la col·laboració de La Casa, la xerrada comptarà amb un servei d’interpretació en llengua de signes.
El divendres 25 a la tarda hi haurà la Cercavila infantil amb les escoles del barri i tota la canalla que vulgui portar el seu gegantet, bèstia o capgròs. Tot seguit, sessió de contacontes amb un rondallaire. A la nit, tindrà lloc l’Emmulassa’t!, un dels actes més bojos de les festes, i el Ball de Festa Major amb el DJ Jordi Sayol.
Dissabte 26 arriba un dels dies més esperats. Començarà amb la tradicional Passejada dels Oriols (els gegants de Ciutat Vella) que, convidats pel gegant Oriol del Pi fan l’ofrena floral a Sant Josep Oriol mentre els veïns llancen monedes de xocolata.
Aquestes monedes de xocolata són la menja típica de les Festes i es fan fer expressament: per una cara duen un gravat que fa referència a la llegenda dels raves i les monedes de Sant Josep Oriol, i per l’altra tenen la imatge històrica del gegant del Pi. Enguany se’n faran més que mai: 12.000 unitats.
Al migdia, l’actuació del més que centenari Esbart Català de Dansaires i a la tarda, els Jocs infantils i els aclamats Atracaments d’en Perot lo lladre. En aquest acte el gegantet va de botiga en botiga tot atracant els botiguers, mentre es reparteix el botí (les esmentades monedes de xocolata) entre els assistents. Ja a la nit, hi haurà el Ball de Festa Major amb el grup “Canya d’Or”.
L’endemà diumenge 27 caldrà llevar-se d’hora i d’això se n’encarregaran les gralles i tabals d’arreu de la ciutat que faran les Matinades. Cap a les deu, la plaça de Sant Josep Oriol, centre neuràlgic de la festa, començarà a omplir-se. Gegants, bèsties, capgrossos i balls tradicionals arribaran d’arreu de Catalunya per acompanyar els Gegants del Pi, el Lleó i la Mulassa de Barcelona en l’acte més multitudinari de la celebració.
Al matí hi haurà també la Diada Falconera amb els Falcons de Barcelona, que un any més no han volgut faltar a la cita. A les 11 h hi haurà la mostra de balls d’alguns dels convidats i a les 11.45 h sortirà la Cercavila de Festa Major. Hi prendran part molts dels gegants de Ciutat Vella i altres convidats destacats com el Ball de Cercolets d’Igualada, els Gegants vells i els capicossos de Sant Pere de Ribes, el Lleó i el Bou de l’Hospitalet, el Lleó de Sabadell, lo Tossino i la Verreta de Tàrrega, els Veguers i la Mulasseta de Montblanc, els Cavallets de Vic, els Gegants de Badalona i els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, que excepcionalment s’acompanyaran del Xut. També hi prendran part els Gegants vells de Girona, que ens visitaran amb el convidat d’honor de la diada, el gegant Gerió. Es tracta d’una espectacular figura de 4,43 m d’alçada i 138 kg que és portat per dues persones alhora i que només ha sortit en una ocasió de la seva ciutat.
Les Festes finalitzaran amb la Tronada que s’enlairarà el diumenge 27 a les 20 h des del Campanar de la Basílica del Pi i que anirà a càrrec de la Pirotècnia Estalella.
Com els darrers anys s’organitzarà un concurs de fotografia a Instagram fent servir l’etiqueta #ConcursSJO22. Les bases es poden consultar a www.gegantsdelpi.cat
A més dels actes al carrer, s’han treballat diverses activitats paral·leles, com ara les dues exposicions que es podran veure a La Casa dels Entremesos: “La toilette dels Gegants del Pi” i la dels cartells participants al Concurs de cartells de les Festes de Sant Josep Oriol.
A més, després de l’èxit de l’any passat, torna “La Ruta dels Atracaments”, una gimcana per diverses botigues del barri en què les famílies podran atracar els comerços i acabar descobrint on s’amaga en Perot lo lladre. En aquesta ocasió també es podrà fer una segona gimcana, que estarà dirigida a descobrir més sobre la història del barri, de les festes i del Sant, i que està organitzada per La Casa dels Entremesos sota el títol “El Joc de Sant Josep Oriol”.
Tota la programació es pot consultar al web www.gegantsdelpi.cat