Tot el que has de saber sobre les activitats extraescolars gratuïtes del Bon Pastor i la Trinitat Vella

28/09/2022 - 13:21

El passat mes de gener, l'alcaldessa Ada Colau va deixar palesa la seva intenció de treballar en els barris més vulnerables i amb les rendes més baixes ubicats als districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó, Sant Martí i Ciutat Vella.

Amb aquest objectiu hi ha prevista la posada en marxa d’un pla que compta amb una inversió de 23 milions d’euros per tal que tots els nens i nenes puguin gaudir d’una sèrie d’activitats extraescolars artístiques i científico-tecnològiques de manera totalment gratuïta. Durant aquest curs es desplegaran activitats extraescolars en tots els barris de Pla de Barris. Al Bon Pastor, la Trinitat Vella i el Besòs-Maresme, al districte de Sant Martí, es durà a terme una prova pilot amb major intensitat. En el cas del districte de Sant Andreu s’implementarà a l’Institut-escola Rec Comtal i a l’Institut-escola El Til·ler. Les famílies interessades en inscriure’s poden contactar via mail (inscripcions@meseducacio.coop) o al telèfon 633434923.

Aquesta iniciativa té dos objectius clars: d’una banda, ampliar l’oferta d’activitats extraescolars als barris i reforçar les activitats que es duen a terme fora de les aules, i d’altra, mostrar, a través d’aquestes activitats, la diversitat dels llenguatges artístics. Es vol profunditzar en les arts plàstiques, escèniques, visuals i música: ampliar aquesta oferta artística i, sobretot, fer-la accessible. Durant el primer any es vol que els infants es familiaritzin amb aquestes disciplines, però la finalitat a mig-llarg termini és crear un itinerari, com habitualment succeeix amb les activitats esportives. “Diversificar l’oferta i que els nens i nenes i els adolescents s’interessin per disciplines concretes i puguin aprofundir en el seu aprenentatge”, concreta Xènia Bagué, referent de la Caixa d’Eines, programes de Cultura i Educació del Pla de Barris. El  programa també implica els equipaments culturals per tal que l’alumnat s’acostumi a moure’s pel barri i que s’animi a utilitzar aquests espais de proximitat. Xènia Bagué ens explica tots els detalls d’aquest nou projecte que tot just comença a posar-se en marxa.

Explica’ns com i d’on sorgeix la iniciativa.

Aquesta prova pilot s’emmarca dins del Pla de Barris. Tot això parteix del Pla de Drets Culturals que va impulsar en Joan Subirats a l’Ajuntament de Barcelona. La idea és continuar avançant amb l’objectiu de garantir els drets culturals. Som una societat culturalment diversa, i hem de treballar per reduir les desigualtats entre els diferents barris. Per aquest motiu el projecte es posa en marxa als barris que presenten majors indicadors de desigualtats. Es tracta d’un desplegament amb una aposta per les activitats artístiques i científico-tecnològiques.

Per què creen desigualtats, les activitats extraescolars?

Està demostrat que en l’horari no lectiu és quan es produeixen les majors desigualtats en les oportunitats d’aprenentatge d’infants i adolescents. Les famílies amb més possibilitats ofereixen als seus fills i filles aprenentatges que altres famílies no es poden permetre. El programa pretén equiparar i diversificar aquestes  oportunitats d’aprenentatge de tots els infants.

Com està organitzada l’oferta d’activitats extraescolars que s’oferiran?

En el cas dels centres educatius de Sant Andreu, amb una major intensitat, s’oferiran activitats troncals amb una oferta diversa de llenguatges artístics, que s’ofertaran a tots els centres, i unes activitats de lliure elecció que aniran destinades a potenciar les línies concretes de cada centre, en funció dels seus interessos. També es comptarà amb la participació de les biblioteques del barri —Biblioteca del Bon Pastor i de la Trinitat Vella— i dels centres cívics —Centre Cívic del Bon Pastor i Centre Cívic de la Trinitat Vella—. Volem que els equipaments municipals s’hi impliquen, és fonamental per al bon funcionament del projecte.

Són activitats per a primària i per a secundària?

El programa preveu cobrir tota la primària i en aquesta primera fase fins a 2on d’ESO, cobrint la franja 6-14 anys.

Amb quina freqüència hi podran assistir, els nens i nenes?

Les activitats tenen una freqüència setmanal i d’una hora de sessió.

Com hi podran accedir les famílies?

A Sant Andreu hi haurà una persona coordinadora del programa i una dinamitzadora territorial, que faran les graelles amb l’oferta de cada centre educatiu i equipament, gestionaran les inscripcions i faran presentacions a les reunions amb les famílies. Durant el curs també promouran espais de trobada i mostra del programa obertes a les famílies i al barri.

Són totalment gratuïtes, aquestes activitats?

Les activitats són gratuïtes i destinades a tots els nens i nenes del barri no només per a aquells que estudien en aquell centre educatiu. No és un programa social; el programa pretén incentivar l’accés i la diversificació de les activitats extraescolars, per això són gratuïtes i per això mateix totes les activitats començaran tot just quan acaba l’escola, excepte aquelles que es facin en equipaments com la Biblioteca i el Centres Cívics.

Qui portarà a terme aquestes activitats?

Per a realitzar les diferents activitats artístiques, científiques i tecnològiques, es comptarà amb un equip de formadores i formadores amb un perfil artístic i científic-tecnològic, més que no pas de monitors i monitores de lleure. De fet, s’han buscat artistes amb coneixements del món del lleure, i no al revés. Volem aprofundir en l’ensenyament artístic i els itineraris, per això posem tant d’èmfasi en aquesta qüestió.