La Festa Major de Barcelona commemora enguany el 150 aniversari de la celebració, l’any 1871, de la primera Mercè plantejada com a festa popular de tota la ciutat. Les celebracions d’enguany recorden l’efemèride i tornen a ocupar alguns dels espais històrics de la festa.
La gran majoria de les activitats seran amb reserva prèvia i aforament limitat. Les entrades pels actes tradicionals es podran aconseguir a partir del 16 de setembre al web de la Mercè. Es podran agafar un màxim de tres entrades per cada reserva d’actes tradicionals.
El Toc d’Inici
Les festes s’iniciaran el dijous 23 de setembre amb el pregó a càrrec de Custodia Moreno (19 h al Saló de Cent) i amb el retorn del Toc d’Inici (19.45 h a la plaça de Sant Jaume), que retrà homenatge a en Jordi Fàbregas, un dels creadors del Toc d’Inici i director dels Ministrils del Camí Ral fins la seva mort. El moment culminant de l’homenatge serà la interpretació de la nova melodia composada per Marçal Ramon i titulada ‘Amunt i crits’, en record a en Jordi. Els Ministrils del Camí Ral seran dirigits per Eduard Casals, compositor del ball de la Mulassa.
El dia de la Mercè, 150 anys al passeig de Gràcia
L’endemà, diada de la Mare de Déu de la Mercè, es recupera part de l’estructura tradicional de la festa. Aquest dia el passeig de Gràcia es retrobarà amb la Mercè com un espai emblemàtic de la història de la festa i s’engalanarà amb cartells d’aquests 150 anys. A més, al matí acollirà la mostra de cultura popular barcelonina més gran que s’ha fet a la ciutat, amb un centenar de gegants, unes cinquanta bèsties, diversos balls de bastons, totes les colles castelleres, els falcons i altres entitats de cultura popular. Entre les 11 i les 14 h, als cinc trams compresos entre els carrers del Rosselló i del Consell de Cent hi haurà tots els gegants i bèsties exposats i, de tant en tant, faran lluïments. Al tram de Consell de Cent a Diputació hi actuaran altres àmbits. D’11 a 11.30 h s’hi farà la Galejada Trabucaire, a les 12 h els pilars conjunts de totes les colles castelleres i a les 13 h hi haurà exhibició falconera. L’accés a les activitats del matí serà lliure, respectant les mesures sanitàries i els aforaments.
A la tarda, ja amb reserva prèvia, el passeig serà l’escenari de la Cavalcada de la Mercè ‘150 Mercès’, que recupera els blocs temàtics i que comptarà amb la participació de la majoria dels gegants barcelonins, el Seguici Popular, bèsties i gegants convidats, bandes de música i grups d’animació. La cercavila sortirà a les 17 h des del carrer del Rosselló i baixarà fins al carrer de la Diputació. Ja al vespre, també amb reserva prèvia, uns 130 grups de diables, bestiari, diables infantils i percussió ompliran tot el passeig amb una mostra de foc (de 20 a 22 h).
Per a més informació sobre els actes al passeig de Gràcia podeu consultar aquesta pàgina.
Altres activitats del dia 24
El dia de la Mercè també hi haurà la Mostra d’esbarts (d’11.30 a 13 h) al parc de la Ciutadella amb els esbarts Vila de Gràcia, Joventut Nostra i Sant Jordi, acompanyats de la Cobla Sabadell. El mateix parc també acollirà l’espectacle NUeS de l’Esbart Maragall (13.15 h) i l’audició de sardanes a càrrec de la Cobla Marinada (17.30 h).
La plaça Reial acollirà el concert ‘De Mozart a Broadway’ per part del Cor Jove de l’Orfeó Atlàntida (18.30 h) i el del ’10+1 aniversari’ dels Barcelona Rainbow Singers (20 h), organitzats per la Federació Catalana d’Entitats Corals. A la basílica de la Mercè, a les 21 h hi tindrà lloc el concert de la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona . Totes aquestes activitats són amb reserva prèvia al web de la Mercè.
El dissabte 25
El cap de setmana del 25 i el 26 de setembre, els actes tradicionals es traslladaran en bona part al parc de la Ciutadella. El dissabte a les 11 h hi haurà la Trobada de Bastoners i a les 12 h la Mostra d’esbarts amb els esbarts Gaudí, Català de Dansaires i Ballets de Catalunya, acompanyats per la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.
Ja a la tarda, a les 17 h s’iniciarà la darrera Mostra d’esbarts amb els esbarts Sant Martí i Ciutat Comtal. A les 18 h hi haurà un nova oportunitat per veure l’espectacle NUeS de l’Esbart Maragall i a les 20 h tindrà lloc el 70è Concert dels Cors de Clavé a la Mercè ‘Clavé Rock!’.
El diumenge 26
El parc de la Ciutadella tornarà a ser el centre dels actes tradicionals el diumenge. D’11 a 14 h se celebrarà el 71è concurs de colles de sardana esportiva de la Mercè a l’escenari de la Cascada i d’11 a 13 h tindrà lloc el MercèDansa a l’escenari dels Til·lers, que es reprendrà de 16.30 a 18 h. Enguany el MercèDansa celebra els 25 anys del Galop de la Mercè i convida balls provinents de l’àrea metropolitana (Vallès, Barcelonès i Baix Llobregat). Finalment, a les 18.30 h tindrà lloc l’audició de sardanes amb la Lluïsos Cobla.
Com cada any, la Festa Major s’acabarà amb el Piromusical, que es llançarà des de quatre punts diferents de la ciutat, que es mantindran en secret. L’acte recordarà el 150è aniversari de la festa.
Les exposicions de cultura popular
A més, com cada any tornen les exposicions d’imatgeria festiva. La primera serà la de dracs i bèsties de foc, que es podrà visitar al Born Centre de Cultura i Memòria a partir del dimarts 7 i fins diumenge 26. L’11 de setembre obrirà les portes l’exposició del Seguici Popular a l’Ajuntament (fins diumenge 26) i el dilluns 13 de setembre ja es podrà veure la Mostra de gegants al Pati Manning de la Casa de la Caritat, que durarà fins al dia 23.
Per commemorar l’aniversari, La Casa dels Entremesos acollirà una exposició de gran format amb la majoria dels cartells de les festes. La mostra s’anomena ‘Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major de Barcelona 1951-2021’ i ha comptat amb la col·laboració de nombrosos artistes que han deixat la seva empremta al cartell de la Mercè. Es podrà visitar del 12 de setembre al 26 de novembre (excepte el dissabte 25 de setembre).
En el marc d’aquesta commemoració, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona han engegat una col·laboració per a estudiar el contingut dels pregons de la festa dels darrers 45 anys (1975-2020). La relació s’ha establert en el marc del projecte de recerca europeu FestSpace.