Tres nous projectes s'incorporen al Canòdrom

09/06/2023 - 14:58

El Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica ha resolt el quart procés obert de residències pel curs 2023-2024. Tres projectes vinculats a les àrees de tecnologia, ciència i democràcia han estat escollits pel jurat i s’incorporen a un ecosistema de creació col·lectiva i vinculació amb el territori.

S’uneixen a una comunitat viva que ja comptava amb vint-i-sis projectes en residència que miren la tecnologia de forma crítica, exploren i juguen amb els límits i beneficis de la participació democràtica i entenen la cultura digital com un espai de transformació.
Els nous projectes s’enfoquen en temes com la creació i col·laboració musical a les xarxes socials federades, els videojocs des de la perspectiva dels drets digitals i l’apoderament ciutadà i capacitat crítica de joves i adolescents a la ciutat. Però sobretot la capacitat per connectar amb col·lectius, projectes, iniciatives socialment tecnològiques d’arreu de la ciutat.

A continuació, us presentem el llistat de projectes seleccionats. Podeu consultar l’acta del jurat en aquest enllaç.

Projectes residents

 

Tuna és un projecte basat en un nou joc per entendre la música i apropar la creació i comprensió musical a més persones, sobretot joves, a través d’un joc per a mòbils.

A través d’aquest nou instrument musical es poden crear xarxes de col·laboració musical per diferents nivells de coneixement. L’objectiu és expandir el seu ús entre el jovent i persones creadores musicals de totes les edats amb l’objectiu d’equilibrar el gènere del nombre de persones músiques que pugen als escenaris i fomentar una mirada feminista.

Platòniq és una fundació que dissenya processos de participació digital i facilita metodologies innovadores per contribuir a formar societats i organitzacions més democràtiques i justes a través de les tecnologies cíviques obertes.

Porten des de 2020 formant part dels projectes residents del Canòdrom amb diferents propòsits i idees. Ara, tenen un nou projecte: Diàlegs i deliberació hibrida davant del poder de la (des) informació. L’objectiu és l’enfortiment democràtic i la capacitat crítica de joves i adolescents a través de l’alfabetització mediàtica digital que els permeti reflexionar sobre l’ús de la informació, les tecnologies i els impactes que tenen en les seves visions i projeccions sobre el futur.

ArsGames és una associació cultural que busca promoure i garantir l’accés de dones i persones amb identitats no heteronormatives a l’àmbit STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques), del qual tradicionalment s’han vist marginades.

Porten des de 2021 formant part dels projectes residents del Canòdrom impulsant projectes de caràcter cultural relacionats amb els videojocs i les noves tecnologies a partir de l’art, la pedagogia, la formació, la recerca científica, la inclusió digital de gènere i la participació ciutadana i la cultura lliure i oberta.