Se’n realitzen dues edicions a l’any, a la primavera i a la tardor, i es tracta d’una iniciativa de ciutat en la qual pot participar tothom que ho desitgi. El projecte va néixer el 2011. Al districte de Sant Andreu, el Banc de Temps porta la batuta de la iniciativa; l’intercanvi de roba, amenitzat amb un concert, va tenir lloc al Centre Cívic Trinitat Vella.
L’Assumpta, del Banc de Temps, fa una valoració positiva d’aquesta edició, però li hauria agradat que l’afluència fos superior: “Això sí, hem detectat que la gent que ha vingut ha portat més roba que en altres campanyes. Particularment, veig una conscienciació general i veig que la gent sap que ha de reduir el consum. El públic que hem tingut ha estat, majoritàriament, famílies”. El Banc de Temps, un projecte comunitari que consisteix a rebre ajuda per resoldre petites necessitats del dia a dia i, a canvi, oferir el propi temps per ajudar a altres persones, es coordina des del Casal de Barri Can Portabella, un equipament gestionat per l’Associació Veïnal Sant Andreu Sud.
Cooperació a tres bandes
La cooperació entre equipaments i entitats no és quelcom nou al districte. En el cas del Renova la Roba, el Centre Cívic Trinitat Vella ha ofert el seu espai, el Banc de Temps ho ha organitzat tot i l’Aula Ambiental Sant Andreu n’ha fet la difusió i n’ha proporcionat els voluntaris i voluntàries. A banda d’aquesta activitat, l’Aula Ambiental i el Centre Cívic Trinitat Vella organitzen activitats trimestrals conjuntes en les quals també col·laboren altres entitats, com l’Associació per la Recerca de la Memòria Històrica Trinitat Vella, nascuda l’any 2005 amb l’objectiu de recuperar i transmetre la història del barri.
Una altra activitat de col·laboració que s’ha engegat fa poc és un projecte d’hort urbà que es duu a terme amb la col·laboració de la gent del barri i el Centre Cívic. “Estem buscant gent que pugui estar interessada en el projecte!”, comenta la Jone Garcia, del Servei de dinamització C.C. Trinitat Vella.
Per la seva banda, l’Aula Ambiental Sant Andreu continua amb una programació molt farcida d’activitats per a totes les edats i gustos. A les escoles, el focus de les activitats està en la gestió de residus, la necessitat d’incorporar uns hàbits d’alimentació sostenible o donar a conèixer la importància dels processos de pol·linització, entre altres. “També treballem amb els horts municipals de Trinitat Vella, que ens deixen els espais per a dur a terme activitats amb les escoles i els instituts dels barris”, explica la Mireia, de l’Aula Ambiental.
Aquesta és una bona mostra de com cooperen les diferents associacions i equipaments del districte. Si no us voleu perdre cap de les activitats que s’organitzen, esteu atents i atentes a les nostres xarxes socials!