Una bassa naturalitzada és la que es gestiona mitjançant flora i fauna, com a alternativa a la gestió química (cloració). La intenció de construir una infraestructura com aquesta en un equipament municipal és:
- Ampliar la diversitat d’espais naturals a l’equipament
- Afavorir la proliferació de fauna beneficiosa per l’espai de l’hort.
- Que esdevingui una eina d’educació i sensibilització ambiental tant per la ciutadania com per escoles i instituts.
- Fer més atractiu i estètic l’espai i proporcionar un lloc de contemplació i calma pels usuaris de l’equipament.
Ja fa temps que els i les voluntàries del Centre Cívic i Espai de Gent Gran de Baró de Viver varen tenir la idea de fer una bassa en un espai en desús que hi havia prop del seu hort comunitari. Mesos més tard, amb la creació de la Xarxa d’Horts i la feina feta des de l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu, es va poder tirar endavant. Més tard, en el procés, també hi van participar la comunalitat urbana de Sant Andreu, ProperESS, per aportar a l’hort un compostador i aprofitar les restes vegetals, per fer compost.
Per a fer-ne la construcció el dissabte 25 de febrer es va celebrar una jornada de treball comunitari. Durant el matí es van fer formacions sobre la importància de les basses naturalitzades a càrrec de Galanthus, l’empresa que va dirigir-ne també la construcció, i sobre compostatge comunitari a càrrec de PropeESS. També, hi va haver espais de jocs i tallers per infants on varen fer cartells per l’hort i un hotel d’insectes. Per dinar, les dones del Centre de Vida Comunitària de Trinitat Vella van preparar un àpat boníssim per totes les assistents.
Podeu venir a visitar-la al Centre Cívic i Casal de Gent Gran Baró de Viver. Per a més informació podeu consultar la web o posar-vos en contacte a través del nostre correu santandreuambiental@bcn.cat o el telèfon 699 90 23 59 i us assessorarem.