Una troballa arqueològica singular

30/07/2024 - 09:16

El Servei d’Arqueologia restaura una sola de cautxú trobada en un refugi de la guerra civil a la Sagrera.

Algú devia perdre una sabata durant una emergència antiaèria al refugi de la Sagrera que aquests dies excava el Servei d’Arqueologia de Barcelona. I la sola de cautxú d’aquesta sabata s’ha convertit en una troballa arqueològica inesperada. Mai fins ara el servei havia hagut de documentar i tractar un element d’aquesta naturalesa.

La sola de cautxú ha estat trobada en les obres de rehabilitació i museïtzació del refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera, un espai que s’obrirà al públic pròximament. No hi havia entrat ningú des de la finalització del conflicte bèl·lic. Va ser redescobert l’any  2014, mentre es feien obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici.

La sola de cautxú que s’ha trobat en aquest emplaçament es considera un objecte singular, perquè mai fins ara s’havia trobat aquest material natural en un enclavament arqueològic. Com conservar-lo? Les consultes que va fer el Servei d’Arqueologia van determinar la necessitat de saber si es tractava d’una sola feta de fibres naturals o de cautxú artificial. Com que es va trobar que era un element natural, se’l va sotmetre a un procés d’anòxia, que deixa l’objecte a conservar sense oxigen i, per tant, permet eliminar tots els microorganismes responsables d’un possible deteriorament. El procés s’ha dut a terme com a una col·laboració entre el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, dependent del Departament d’Educació de la Generalitat.

“L’anòxia es va introduir per substituir productes químics tòxics que abans eren imprescindibles per executar aquesta tasca”, diu Rosa Rocabayera, biòloga i professora de ciències i tecnologia de l’escola encarregada d’aquesta intervenció.  L’anòxia permet, també, protegir la resta de materials dipositats en un arxiu dels efectes nocius que tenen els gasos que emet el cautxú, com explica Kusi Colonna-Preti, conservadora restauradora del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

Un cop acabat el procediment d’anòxia, la sola ha tornat a mans del Servei d’Arqueologia de Barcelona i passarà a formar part de l’arxiu arqueològic gestionat pel Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Si voleu més informació sobre les tasques arqueològiques que es duen a terme a la ciutat, consulteu el web del Servei d’Arqueologia.