Parlar de Virgínia Cierco al barri de Bon Pastor és parlar de tota una institució. D’ençà que va arribar a la Biblioteca s’ha convertit en una peça fonamental en la vida diària del barri. Ara, després de deu anys de feia com a directora de l’equipament, diu adeu amb melangia, però amb l’alegria de qui sap que ha fet una bona feina, sabent que deixa empremta i que el barri l’estima.
“Han estat anys de molt felicitat i guardo i guardaré molt bon record de la meva tasca a la biblioteca. Aquí he crescut moltíssim, m’he deconstruït bestialment i m’he adonat que els projectes que funcionen són els que sorgeixen des de baix, aquells liderats per les persones que coneixen les necessitats del territori. Ara veig que quan vaig arribar era molt ignorat i la gent de Bon Pastor m’ha ensenyat moltíssim”. Se’n va —a la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu del Raval— contenta, satisfeta i orgullosa de la confiança que la gent ha dipositat en ella durant aquesta dècada a Bon Pastor.
“Un dels moments més bonics que he viscut aquí va ser quan l’any passat la gent del barri em va demanar que fes el pregó de la festa major. Feia dos anys que no se celebraven les festes i em vaig sentir molt estimada”, explica. També recorda amb emoció tot el treball fet amb la comunitat gitana del barri. “Em van dir, ‘ets una de les nostres’ i això em va arribar molt. De la comunitat gitana em quedo amb el seu exemple de lluita i el seu caràcter inconformista”. La Virgínia explica que al barri ha trobat persones meravelloses i molt lluitadores, “com la Domi d’El Til·ler, una persona que no es conforma i que entén que els infants són el futur del barri. No espera que vingui un altre a batallar, perquè sap que s’ha de fer des del barri. És una persona molt generosa”.
Durant aquests deu anys, però, també hi ha hagut moments complicats. Un dels episodis més durs, recorda, va ser la tornada del confinament després de la Covid-19. “Érem dels pocs equipaments oberts i intentàvem gestionar tantes ajudes com podíem, però va ser molt dur”. Prefereix, no obstant això, quedar-se amb els bons moments viscuts a la biblioteca: “M’he divertit molt fent les Nits Joves a la biblio perquè és una nit molt màgica per als joves i a nosaltres ens han servit per a crear vincle i conèixer-nos millor. Passar una nit divertida a dins d’una biblioteca? Perquè no?”.
La Virgínia té un desig per a Bon Pastor: que no es perdi l’essència del barri i que ningú quedi enrere. “Tot el que fem és polític, i des de les comunitats hi ha la possibilitat de canviar les coses. Els moviments veïnals que lluiten pels seus drets són molt importants; més a un barri com Bon Pastor, on les necessitats són molt bèsties. Aquests anys he après sobre la importància de fer i construir xarxa; perquè soles no podem. S’ha de continuar lluitant per la dignitat i la qualitat de vida. De Bon Pastor m’emporto la capacitat de lluita des de baix, l’orgull d’un barri perifèric que funciona com un poble dins una gran ciutat”, conclou.