Les antigues casernes: nous usos i espais per a Sant Andreu de Palomar

14/06/2022 - 13:08

El Districte de Sant Andreu ha impulsat millores i nous equipaments i habitatges per reimpulsar tot l'entorn amb noves propostes per al veïnat.

Dins d’aquestes novetats que, mica en mica, van veient la llum en tot l’entorn de les antigues casernes es pot destacar els habitatges públics i els habitatges amb serveis per a persones grans, la futura creació de l’Espai Jove Jaume Oller, una nova escola bressol municipal, la rehabilitació de la rambla Marta Mata i l’obertura de la zona verda més gran del barri amb el Parc Antoni Santiburcio.

Casernes, nou focus veïnal a Sant Andreu

L’ampliació del parc públic d’habitatge i l’arribada de nous veïns i veïnes a l’àmbit de Casernes anirà acompanyada també amb la instal•lació de serveis públics, de manera que mentre que a l’edifici “A” s’hi instal•larà un equipament per al barri, a l’edifici “J” està previst que s’hi ubiqui una escola bressol municipal.

Aquestes dues noves promocions no són les úniques que l’IMHAB té en marxa a l’àmbit de les Casernes. Des del passat mes d’octubre tenen lloc els treballs per aixecar un edifici de 152 habitatges per a gent gran al passeig de Torras i Bages, 143, amb la previsió que les obres s’allarguin durant dos anys aproximadament. En aquest edifici, a més, està previst que s’hi instal•li l’equipament per a joves Espai Jove Jaume Oller, definit després d’un procés participatiu que es va desenvolupar el mandat passat.

Pel que fa a la construcció d’habitatge públic, Barcelona es troba en aquests moments en un màxim històric, amb 34 promocions i més de 2.300 habitatges en obres o en posició d’iniciar-les properament, com és el cas dels edificis industrialitzats de les Casernes. El 80% d’aquests pisos seran de lloguer i, en conjunt, proporcionaran una llar assequible a unes 5.600 persones. En global, la inversió destinada per l’Ajuntament de Barcelona per a aquestes 34 promocions és de 316 milions d’euros, que pot arribar a generar més de 3.350 llocs de treball.

Rambla Marta Mata

La zona de les antigues casernes de Sant Andreu compta des d’ahir amb un nou eix urbà que connecta els carrers i espais que la conformen. La Rambla Marta Mata complementa el projecte que es va iniciar amb la zona de joc infantil del parc Antoni Santiburcio i suma 12 noves hectàrees renovades que permeten la integració dels terrenys dins l’entorn i delimiten les peces d’usos residencials, d’equipaments i d’espais lliures.

La creació d’aquesta via de connectivitat en forma de creu irregular comunica, per una banda, el passeig de Santa Coloma amb el carrer de Palomar, i per l’altra, en perpendicular, el passeig de Torres i Bages amb el carrer de Fernando Pessoa. Un nou conjunt urbà que ocupa 12.450 m2 de terreny, dels quals 9.500 corresponen a nous vials i 2.700, a espais verds.

Una de les solucions constructives que s’han aplicat en aquest nou àmbit ha estat la reutilització, en diversos trams de la Rambla, d’un mur acabat amb texturat de canyís que salva el desnivell que hi havia. La vegetació s’enfilarà al mur, creant un espai verd al llarg d’aquesta avinguda principal. Un altre dels elements a destacar són les modificacions en pendents de rampes i configuració d’escales i paviments, que garanteixen en tot moment un itinerari adaptat i accessible per a les persones amb mobilitat reduïda o persones amb discapacitat visual.

Aquest nou eix vertebrador s’ha complementat amb el manteniment de l’arbrat i la plantació de nova vegetació; la conversió de l’enllumenat a la tecnologia LED; l’adequació del mobiliari urbà amb bancs, cadires, bases d’aparcament per a bicicletes i dues fonts d’aigua potable. A més, a l’àrea de jocs infantils per a nens i nenes de menys de cinc anys se situa una zona d’estada per a pares i mares on  s’ha instal·lat una caseta per a un futur bar, així com una pèrgola.

La intervenció ha significat una inversió municipal de 4,7 milions d’euros i suposa un nou pas endavant en la transformació urbanística de l’espai que van ocupar les antigues casernes de Sant Andreu. La zona viu un procés de remodelació urbana que va començar a principis de la dècada dels anys 2000 i va rebre un impuls en l’anterior mandat, el qual ha anat dotant tota aquesta àrea del districte amb nous habitatges, àrees verdes i equipaments comunitaris com centres educatius o sanitaris, entre d’altres.