Els alumnes de secundària i de batxillerat de nou instituts de Barcelona seran els encarregats de col·locar 12 noves llambordes de memòria (stolpersteine) en homenatge a les persones deportades a camps de concentració i d’extermini pel règim nazi a l’espai públic de la ciutat. Aquesta acció és la darrera activitat del programa educatiu Stolpersteine Barcelona que es realitza per segon any consecutiu a la ciutat, coordinat des de la regidoria de Memòria Democràtica amb els amicals de Mauthausen i altres camps, i de Ravensbrück i que forma part de la Convocatòria Unificada de Programes del Consorci Educatiu de Barcelona. En aquesta edició hi han participat un total de 322 alumnes.
La proposta memorial coneguda com a Stolpersteine sorgeix arran de la proposta de l’artista alemany Günter Denmig, als anys noranta, a Alemanya. La iniciativa, impulsada a tota Europa per la Fundació Denmig, té com a element simbòlic aquestes peces en forma de llamborda que es col·loquen a l’espai públic i que estan concebudes com a resposta memorial cívica en record de les absències de totes aquelles persones deportades als diversos camps d’extermini tant dins d’Alemanya com en d’altres territoris europeus.
La seva premissa essencial és «un nom, una pedra» de manera que permet retre homenatge a través dels “noms” als deportats i deportades jueves als camps de concentració nazi. En l’actualitat, hi ha més de 70.000 Stolpersteine a una vintena de països.
Cada llamborda porta el nom de la persona, la data de naixement, d’exili, de deportació, i indica si hi va morir o si va sobreviure. Els alumnes de l’Institut L´Alzina col·locaran la llamborda dedicada a Francisco Soto González al carrer de Gran de Sant Andreu, 257 per documentar el lloc on van viure.
L’any passat, els i les alumnes de tres instituts van iniciar l’experiència com a prova pilot. En el projecte, els alumnes treballen durant el curs escolar amb les amicals i els familiars dels deportats i deportades, en recuperar les biografies de les persones que, a partir del cens dels Amicals de Mauthausen i de Ravensbrück, se sap que van viure a la ciutat i que van patir la deportació. Així, els i les estudiants treballen els coneixements tècnics i documentals per recollir les històries de vida d’aquestes persones i els contextos socials i històrics que van afavorir l’ascens del feixisme i del nazisme.
A l’ acte de col·locació de la llamborda hi assistiran una representació dels alumnes participants d’aquesta edició del programa i familiars i amics dels deportats.
FRANCISCO SOTO GONZÁLEZ
c/ Sant Andreu, 257
Col·locació 30 de maig. 18 h
Institut L’Alzina
Va néixer a Barcelona el 29 de gener de 1917. El 3 d’agost de 1936, es va oferir com a voluntari a l’exèrcit republicà. Va haver de fugir el febrer del 1939 a França, després de la caiguda de Catalunya. El maig del 1939 es va allistar a la 525a CTE i, després, a la 80a CTE.
El juny del 1940 va ser detingut prop de Saint-Dié-des-Vosges i traslladat a l’Stalag V-D. El desembre d’aquell mateix any fou deportat a Mauthausen amb matrícula 5303. El gener del 1941 fou traslladat a Gusen amb matrícula 9719.
El 3 de desembre de 1941 va ser portat al castell de Hartheim. El mateix dia va ser assassinat gasejat.
Tot el programa es pot consultar aquí: https://www.barcelona.cat/projectestolpersteine