Els projectes d’habitatge social i cohabitatge de Fabra i Coats, finalistes a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme 2021

23/06/2021 - 10:31

Les iniciatives són dues de les 70 obres seleccionades d’un total de 581 propostes.

El projecte d’habitatge públic de lloguer assequible per a joves i l’espai per a la Colla Castellera Jove de Barcelona Can Fabra ha estat seleccionat com a finalista de la convocatòria ‘Panorama d’Obres d’Arquitectura i Urbanisme’, a la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme.

El projecte, promogut per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona i construït a les naus industrial del recinte de Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu del Palomar, ha estat un dels 70 projectes escollits per passar a l’última ronda, que en premiarà 20 com al més rellevant de l’arquitectura i l’urbanisme espanyol dels últims anys. D’aquest projecte del despatx Roldán Berengué Arquitectes en destaca la rehabilitació i la conservació del patrimoni industrial per reutilitzar-ne les qualitats físiques, espacials i històriques i reforçar la naturalesa de l’edifici original. També s’ha posat en valor la promoció de l’habitatge social i el lloguer assequible a la ciutat. En aquest sentit, s’ha destacat l’aportació al barri de més de 28.000 m2 en equipaments i habitatge social.

Un dels altres projectes que també forma part dels 70 finalistes és La Borda, un projecte de recuperació de Can Batlló, un antic recinte industrial de finals del segle XIX situat al districte de Sants-Montjuic, en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona per 75 anys. Aquest projecte, al qual hi va participar la cooperativa d’arquitectes Lacol, es va convertir en el primer edifici d’obra nova de cohabitatge a la ciutat de Barcelona.

La Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme se celebrarà per primera vegada en una doble seu de forma paral·lela: del 28 de juny al 16 de setembre, al Pavelló Mies van der Rohe, a Barcelona, i del 2 de juliol al 10 d’octubre al Patio Herreniano del Museo de Arte Contemporáneo Espanyol, a Valladolid. Sota el lema “Espanya buida, Espanya plena. Estratègies de conciliació”, l’edició d’enguany proposa una aproximació a la realitat territorial diversa amb la voluntat de traçar similituds i diferències que permetin definir punts de trobada pel que fa a territori, societat, sostenibilitat, gènere, demografia, col·lectivitat i economia. La realitat social i l’accés a l’habitatge són, doncs, temes clau en aquesta biennal. I és que tal com apunta el jurat, les obres seleccionades “responen als reptes de la societat, que es vinculen i arrelen amb els llocs on s’assenten i que aporten solucions per millorar el context social i cultural en què operen”.